Pyszne dania na wzmocnienie po zimie

Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni.

Fot. materiały prasowe
W tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!
Fasolka szparagowa, rukola, cukinia, bazylia, bataty lub słodka gruszka. Tak, to właśnie w tych produktach znajdziemy mnóstwo witamin, które dodadzą nam energii na cały dzień. Są doskonałym źródłem witamin A, B, C, K, E, a także wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i kwasu foliowego -niedobór tego ostatniego powoduje rozdrażnienie i poczucie zmęczenia. Zaletą zielonych warzyw, słodkich owoców oraz aromatycznych ziół jest również fakt, że możemy je przyrządzić na wiele sposobów! Jeśli do ich przygotowania dołączymy produkty mięsne, pszenne oraz nabiał zyskamy bardzo pożywne, zdrowe, a przede wszystkim pyszne dania. Koniecznie spróbujcie naszych wiosennych przepisów!

Tosty z grillowaną szynką i gruszką (czas przygotowania: 20 min)

Składniki główne:

  • 8 plastrów szynki (np. masarza Masarnia u Józefa JBB Bałdyga)
  • 8 kromek chleba tostowego
  • Gruszka
  • Ser camembert
  • Oliwa
  • Garść rukoli

Sposób przygotowania:
Grubsze plasterki szynki grillujemy, aż się zarumienią. Następnie gruszkę i camembert kroimy wzdłuż w cienkie plasterki i grillujemy przez chwilę po obu stronach. Chleb tostowy skrapiamy oliwą i układamy na nim rukolę, szynkę, gruszkę i camembert. Gotowe tosty grillujemy po obu stronach, aż chleb się zarumieni.

Fasolka szparagowa z boczkiem i cukinią (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • 120 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeża bazylia
  • Ser dojrzewający
  • Sól i pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy i obcinamy twarde końcówki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy cukinię pokrojoną w mniejsze kawałki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż cukinia zmięknie i doprawiamy. Następnie do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii.

Nadziewane bataty (czas przygotowania: 60 min)

Składniki:

  • 6 plasterków szynki (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • 2 duże bataty
  • 150 g sera feta
  • Kilka kawałków suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • Rukola
  • Parmezan
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Bataty dokładnie myjemy, kroimy na pół i solimy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w rozgranym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. W miseczce rozkruszamy ser feta, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, szynkę i dokładnie mieszamy.
Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka. Rozgniatamy go widelcem i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i nakładamy do wydrążonych batatów. Posypujemy startym parmezanem.
Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut. Po upieczeniu dekorujemy rukolą i świeżo zmielonym pieprzem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 175

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1