Przepisy z Bake Off Junior - W krainie czarów Ani

Ania zaskoczyła wszystkich, postanowiła upiec nietypowe biszkopty:" genueński i z orzechów laskowych. Przełożyła je kremem z marakui, hibiskusowym i maślanym.

Biszkopt genueński
40 g masła
6 jaj
150 g drobnego cukru
100 g tortowej mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej

Biszkopt z orzechów laskowych
2 białka
100 g cukru
180 g jajek (3 jajka)
70 g żółtek (2 żółtka)
220 g cukru
szczypta soli
260 g mąki z orzechów laskowych
120 g mąki pszennej

Krem z marakui
6 g żelatyny
30 g zimnej wody
150 g pulpy z marakui bez pestek
100 g pulpy z mango
120 g cukru
5 jajek
150 g masła
1 mango

Krem bawarski
10 g żelatyny
40 g zimnej wody
150 g mleka kokosowego
45 g żółtek
45 g cukru
380 g serka mascarpone
300 g śmietanki 36%

Krem maślany
300 g masła
150 g cukru pudru
1 cytryna

Krem z hibiskusem
3 g żelatyny
15 g zimnej wody
175 g śmietanki 36%
60 g suszonego hibiskusa
1½ łyżki cukru pudru

Konfitura jeżynowa
150 g jeżyn
50 g cukru

Nasączenie
1 limonka
30 g cukru
100 g wody

Polewa czekoladowa
15 g żelatyny
50 g zimnej wody
100 g wody
100 g cukru
200 g śmietanki 36%
250 g białej czekolady

Wykończenie
masy cukrowe: czarna, biała, jasnoróżowa
foremki do wycinania kształtów o średnicy 2 cm: kwadrat, romb, serce, prostokąt
klej spożywczy do mas cukrowych
cukier puder do podsypania mas cukrowych
złoto w proszku do udekorowania dzbanka

Biszkopt genueński
Piekarnik podgrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną. Dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy i wyrównać. Piec przez około 30 minut.

Ciasta powinno być więcej, niż zmieści forma. To, co zostanie, wlać do dwóch silikonowych form w kształcie półkul. Piec w 180°C przez 30 minut.

Biszkopt z orzechów laskowych
Piekarnik podgrzać do 180°C. Ubić dwa białka z cukrem. Oddzielnie ubić jajka i dodatkowe żółtka z cukrem i solą. Połączyć ze sobą i dodać mąkę z orzechów laskowych i mąkę pszenną. Gotową masę przelać do formy i wyrównać. Piec przez około 30 minut.

Krem z marakui
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Pulpy połączyć z cukrem i jajkami, następnie podgrzać do 84°C. Dodać żelatynę i masło. Zblendować. Metalowy rant postawić na silikonowej macie, przelać masę i zamrozić.

Przygotować mango: pokroić je w kostkę.

Krem bawarski
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Mleko kokosowe zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać gorącym mlekiem kokosowym. Przelać na patelnię i podgrzać do 84°C. Dodać żelatynę i serek mascarpone. Ubić śmietankę i delikatnie połączyć obie masy.

Krem maślany
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać sok z cytryny.

Krem z hibiskusem
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Śmietankę i hibiskus zagotować, odstawić na 30 minut i dodać żelatynę. Przed przygotowaniem kre-mu pozbyć się kwiatów. Dodać cukier puder i ubić na sztywno.

Konfitura jeżynowa
Jeżyny podgrzać z cukrem na patelni. Przesiać przez sito.

Nasączenie
Wycisnąć sok z limonki. Wymieszać wszystkie składniki.

Polewa czekoladowa
Rozpuścić żelatynę w wodzie, pozostawić na 10 minut. Wodę zagotować z cukrem i śmietanką. Dodać żelatynę, zalać czekoladę. Schłodzić do 30°C.

Wykończenie
Do tortownicy włożyć formę rantową. Biszkopty nasączyć. Ułożyć warstwy: biszkopt orzechowy, krem bawarski, krem z marakui, kostki mango, krem bawarski, biszkopt orzechowy i krem bawarski. Zmrozić w szokówce. Oblać polewą czekoladową, udekorować masą cukrową we wzór szachownicy (kwadraty 2 cm na 2 cm). Ułożyć biszkopt, posmarować go kremem hibiskusowym i konfiturą jeżynową. Przykryć kolejnym blatem, przełożyć go tak samo i położyć trzeci blat. Pokryć różową masą cukrową.

Dwie półkule biszkoptu genueńskiego połączyć z kremem maślanym i zmrozić. Pokryć białą masą cukrową, ulepić rączkę i dzióbek z masy cukrowej. Powstały dzbanek udekorować jadalnym złotem w proszku i ustawić na przygotowanym torcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 112

30 min
3
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 169

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3