Przepisy z Bake Off - ciasto Anny

Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym.

Drożdżowe
60 dag świeżych drożdży
160 g cukru
1½ szklanki letniego mleka
1 kg mąki
10 żółtek
100 g masła
skórka starta z jednej pomarańczy
2 łyżki jogurtu naturalnego
kieliszek wódki (ok. 30 ml)
szczypta soli

Kruszonka
125 g mąki pszennej
50 g cukru (można dodać mniej)
50 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
garść orzechów włoskich

Dodatkowo
2 garście orzechów włoskich

Dżem śliwkowy
8 łyżek wody
2 łyżki cukru
8 goździków
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
skórka starta z połowy cytryny
30 dag pokrojonych w ćwiartki śliwek
2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie, jeśli dżem wyjdzie za słodki)

Dodatkowo
500 g przekrojonych na pół śliwek
garść orzechów włoskich

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, 2-3 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę. Masło rozpuścić w rondelku. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, wlać go do jajek. Dodać mąkę, startą skórkę z pomarańczy i jogurt. Zagniatając, stopniowo wlać wódkę. Na koniec cienkim strumieniem dodać masło oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiać energicznie, ma stać się miękkie i elastyczne. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.

Gdy ciasto rośnie, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki posiekać. Aby nadać kruszonce jeszcze lepszą chrupkość, dodać garść mocno rozdrobnionych orzechów włoskich.

W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyłożyć je na stolnicę pokrytą dwoma garściami posiekanych, podprażonych orzechów włoskich. Zagnieść ciasto. Jeśli klei się do stolnicy, podsypać odrobiną mąki. Rozwałkować je na grubość 2-3 cm. Przełożyć do prostokątnej formy (25 cm na 40 cm) i równomiernie rozłożyć. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-20 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować dżem śliwkowy. Garnek postawić na palniku, wlać wodę i dodać cukier. Zagotować. Dodać goździki, cynamon, imbir, skórkę z cytryny. Gotować przez chwilę, a następnie wrzucić śliwki. Spróbować, jeśli potrzeba, dodać więcej cukru lub sok z cytryny. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjąć goździki i zestawić z ognia.

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć śliwki wewnętrzną częścią do góry. Układać je dość gęsto, zostawiając miejsce na kruszonkę i garść orzechów. Wstawić na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 150°C. Po wyjęciu nałożyć na ciasto dżem śliwkowy, robiąc nieregularne wzory. Piec jeszcze przez 20 minut.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 22777

60 min
30
Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 225

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4