Przepisy pachnące kozieradką

Czym jest kozieradka? Jaką rolę spełnia w naszym odżywianiu? Co smacznego można przygotować z jej wykorzystaniem? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Kozieradka zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przyprawa ta znalazła z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie oraz kosmetyce. Dlaczego powinniśmy wprowadzić kozieradkę do naszej diety?

W jaki sposób kozieradka wpływa na zdrowie?

Kozieradka ma nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy. Usprawnia i przyśpiesza trawienie, a także przeciwdziała zaparciom. Dzieje się tak, ponieważ nasiona pobudzają produkcję soków trawiennych, a zarazem zawierają w sobie duże ilości błonnika, odpowiadającego za prawidłową pracę jelit. Substancja ta jest niemal niezbędna w naszej diecie, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów bez większego wysiłku.

Dzięki zawartym w kozieradce substancjom, roślina ta opóźnia opróżnianie żołądka i redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Jest to niezwykle cenna informacja nie tylko dla osób odchudzających się, ale także dla cukrzyków.

Nasiona tej kozieradki przyczyniają się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zwanego LDL. Wszystko to za sprawą saponin steroidowych, które odpowiedzialne są za jego metabolizm i przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Dodatkowo, saponiny wydłużają okres wchłaniania się związków tłuszczowych, co przekłada się na zahamowanie rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca.

Kozieradka wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Udowodniono naukowo, że wyciągi z kozieradki działają jak antybiotyk. Roślina ta zwalcza takie bakterie jak chociażby gronkowiec złocisty, E. coli, pałeczka zapalenia płuc, dwoinka rzeżączki czy nawet salmonella. Z kolei wodne ekstrakty z korzeni i pędów kozieradki, działają przeciwgrzybiczo, zwalczając drobnoustroje chorobotwórcze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak wykorzystać kozieradkę w kuchni?

Ta aromatyczna przyprawa ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie często bywa wykorzystywana do przygotowania dań kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy z jej pomocą podkreślili smak rodzimych potraw. Jej głęboki, orzechowy aromat sprawi, że nabiorą one zupełnie nowego wymiaru.

Kozieradką możecie doprawiać zupy, sałatki oraz sosy. Będzie też idealnym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs oraz drobnych przekąsek. W jak jeszcze sposób można włączyć kozieradkę do codziennego jadłospisu? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy bardzo często doprawiają nią swoje dania. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Aromatyczny chlebek

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zupa chłopska

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Butter chicken

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Krakersy pomidorowe

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowy ser z kozieradką

Fot. drNowak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Jajka zapiekane w warzywach

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Gruziński sos

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Curry z czerwoną fasolą i szpinakiem

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Przyprawa tandoori

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 93

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4750

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0