Przepisy na surówki, które zasmakują całej rodzinie

Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być

Fot. 123RF/Picsel

Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach.

W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu.

Tylko w jaki sposób ją przygotować, aby była nie tylko smaczna i zdrowa, ale także ciekawa?

Kapusta to podstawa!

W większości przepisów na surówki, jako główny składnik figuruje kapusta. Dzieje się tak nie bez powodu, gdyż warzywo to jest tanie, smaczne i ogólnodostępne. Co więcej, specjaliści do spraw zdrowego odżywiania zaznaczają, że warzywo to jest wyjątkowo zdrowe, dlatego nie powinno zabraknąć go w naszej codziennej diecie.

Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Nie zapomnij o dodatkach!

Co oczywiste, poza kapustą, dobra surówka powinna zawierać jeszcze kilka dodatków, które nadadzą jej charakteru i wyjątkowego smaku. W tej kwestii macie dużą dowolność, gdyż kapusta doskonale komponuje się z innymi warzywami oraz owocami. Ciekawym pomysłem będzie dodanie do niej suszonych owoców, takich jak śliwki, żurawina lub rodzynki.

Równie istotnym elementem jest dressing do surówki. Także w tym wypadku możecie wybierać z szeregu opcji. Jednym z najpopularniejszych sosów jest ten przygotowywany na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Wiele osób wykorzystuje również lżejsze dressingi i winegrety na bazie oliwy z oliwek i aromatycznych ziół. W najprostszej wersji sos możecie zastąpić po prostu sokiem z cytryny.

Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkową surówkę, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Orientalna surówka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Klasyczny colesław

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Surówka biskupia

Fot. Mole3 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Surówka idealna

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Surówka z koperkiem

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Surówka z jabłkiem

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Surówka warzywna

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Chrupiąca surówka z burakami

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 234

60 min
3
30 min
2
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 380

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0