Przepisy Marco Ghia – proste i pyszne gotowanie z mistrzem kuchni

Aby gotować smacznie i z pasją wcale nie trzeba spędzać całych dni w kuchni. Wystarczy zainspirować się pomysłami najwybitniejszych szefów kuchni i skorzystać z ich instrukcji, by w rozsądnym czasie i proporcjach przygotować smaczne dania, którymi zachwycą się zaproszeni goście.

Oto garść kulinarnych pomysłów Marco Ghia - szefa kulinarnych warsztatów i mentora na kursach gotowania Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.

Na przystawkę: Agnolotti z nadzieniem z wołowiny

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

 

  • 1 kg wołowiny (20% tłuszczu)
  • 100g mortadeli
  • 150g speck
  • 1 cebula
  • seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 150g Parmigiano
  • 100g Pecorino

 

Makaron: Wymieszać jajka, mąkę, szczyptę soli. Następnie rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, pozostawiając ok. 1,5 cm. wolnego z brzegu.

Pokroić cebulę, seler i czosnek i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać mortadelę i speck oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.

Dodać mięso, smażyć przez 15 minut, a następnie dodać wino, gotować przez 20 min. Ostudzić i dodać obydwa sery aż połączą się z resztą składników. Ostudzić przed napełnieniem agnolotti.

Po wypełnieniu gotować agnolotti w słonej wodzie, podawać z brązowym masłem i parmezanem.

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

 

  • 1 kg świeżych sardynek
  • 150 g świeżego pokruszonego chleba
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 40 g porzeczek

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Oczyścić sardynki z łusek i wnętrzności. Rozciąć, żeby usunąć kręgosłup, ale nie przecinać na połówki. Na ciężkiej patelni na małym ogniu przyrumienić pokruszony chleb na 2 łyżkach oliwy. Kiedy się przyrumieni, zdjąć z ognia i dodać orzeszki piniowe, porzeczki, pietruszkę, anchois, oliwki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Jeśli mieszanka jest sucha, dodać jeszcze 1-2 łyżki oliwy.

Łyżkę mieszanki włożyć do środka każdej otwartej sardynki. Nie zamykać sardynek. Zwinąć je, zaczynając od części przeciwległej do ogona. Po zwinięciu umieścić zrolowane sardynki obok siebie w naczyniu do pieczenia w taki sposób, aby ogon wystawał. Rozdzielić sardynki od siebie liśćmi laurowymi. Zmieszać sok z cytryny i pomarańczy.

Posypać gotowe do pieczenia sardynki cukrem, a następnie skropić sokiem z cytrusów.

Piec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Danie jest wyśmienite zarówno na gorąco, jak i na zimno.

 

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Makaron

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda

Sos

  • 120 g pistacji (niesolonych)
  • 45 g soku z pomarańczy
  • oliwa extra vergine
  • 100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo
  • sól, pieprz

 

Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde.

Formujemy kulkę, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.

Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski).

W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól i pieprz całość miksujemy do uzyskania kremu.

Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino.

Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2 - 3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy. Dekorujemy talerz plasterkami pomarańczy.

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

Na wywar:

  • 20 ząbków czosnku, posiekanych
  • 60g oliwy z oliwek extra vergine
  • 20g natki pietruszki, posiekanej
  • 100 g wytrawnego białego wina

Do ryby:

  • 200g ośmiorniczek (baby osctopus)
  • 150g krewetek
  • 120g piotroszu (ryby Świętego Piotra)
  • 300g kurka czerwonego
  • 80g płaszczki
  • 300g omułków jadalnych
  • 200g małży
  • 300g dojrzałych pomidorów
  • 2 g świeżej papryczki chili
  • 7 g soli

Do krutonów:

  • 8 kromek żytniego chleba (w stylu rustykalnym)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine

 

Delikatnie podsmaż czosnek na oliwie. Jak tylko zacznie brązowieć, dodaj pietruszkę. Dodaj wino I pozwól mu odparować. Umyj delikatnie ośmiorniczki i dodaj je na patelnię. Smaż ok. 10 minut. Dodaj kurka czerwonego i podsmaż. Następnie dodaj rybę Świętego Piotra (Pietrosz) i pokrojoną wcześniej na kawałki płaszczkę. Dodaj krewetki. Następnie małże, a na końcu omułki. Podsmaż. W naczyniu żaroodpornym umieść podsmażone ryby i owoce morza, pokrojone pomidory, sól, pokrojoną papryczkę chili i piecz w piekarniku przez 30 minut. Kromki chleba, podtostowane i pokrojone w kwadraciki, polej oliwą z oliwek i posmaruj świeżym czosnkiem. Podawaj je z zupą, kładąc na dnie talerza i zalewając zupą rybną.

Porady

Kiedy zupa "dochodzi" w piekarniku, zakryj naczynie folią spożywczą, aby ryby nie stały się zbyt suche.

Ryby powinny być umyte, a ich wnętrze usunięte; wkładaj je do zupy według ich wielkości, zaczynając od największej i kończąc na najmniejszej. Pozwoli im to na dokładne ugotowanie.

Sól dodawaj na końcu, dzięki czemu będziesz mieć pod kontrolą jej smak.

 

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 20 minut 40 minut pieczenia

Składniki:

 

  • 1 kg jabłek reneta
  • 12 kromek czerstwej bagietki
  • 180 gramów cukru
  • 60 g masła
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 cytryna (skórka)
  • 40 g rodzynek
  • 60 g kandyzowanych owoców
  • 25 ml rumu

 

Obieramy jabłka i kroimy je na plasterki. Gotujemy je, dodając połowę cukru, skórkę cytryny i białe wino. Dodajemy rodzynki i kandyzowane owoce. Mieszamy resztę cukru z masłem i smarujemy formę powstałą mieszanką. Później wykładamy ją kromkami chleba, dodajemy jabłka i przykrywamy pozostałymi kromkami. Smarujemy górne kromki resztą masła z cukrem. Wkładamy formę do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez mniej więcej 40 minut. Wyjmujemy z formy, skrapiamy rumem i podajemy na ciepło.

Warianty

Niektórzy zastępują bagietkę (najczęściej polecaną) chlebem tostowym lub miękiszem czerstwego chleba domowego wypieku.

Wszystkie dania z powyższej listy poleca guru warsztatów gotowania Akademii Kulinarnej Whirlpool, szef kuchni Marco Ghia. Z pochodzenia jest Włochem, dlatego kuchnia Półwyspu Apenińskiego jest jego najmocniejszą stroną. Od najmłodszych lat obserwował pracę swojego wuja - właściciela restauracji w Bergamo. Jak sam wspomina - to właśnie tam nauczył się jak rozpoznać świeżą rybę, stwierdzić, czy warzywa są warte swojej ceny, a kawałek mięsa odpowiedni do planowanego dania. Jego pierwszą kulinarną nauczycielką była mama - mistrzyni tradycyjnej, domowej kuchni włoskiej. Przez lata pracował w wielu restauracjach w najdalszych zakątkach świata, m.in. w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Dziś dzieli się doświadczeniem z uczestnikami warsztatów gotowania Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Przed uczestnikami odkrywa tajemnice włoskiej kuchni i jak sam mówi: „Pasją i miłością do gotowania nie umiem się nie podzielić. To, co sprawia, że kuchnia jest wyśmienita, to dbałość o jakość produktów, prostota kompozycji, szacunek dla smaku, konsystencji i charakteru wykorzystywanych składników oraz dbałość o ostateczny efekt. Te wartości staram się przekazywać podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów."

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka koperkowa

Prosta surówka do obiadu. Trzy składniki: młoda kapusta, koperek, marchewka....

Odsłon: 4393

15 min
7

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 838

15 min
16
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 21

15 min
1
>60 min
0
Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 24238

60 min
30

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4