Przepis Krzysztofa Ilnickiego na biszkopty z galaretką

W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań.

Biszkopt:

  • 150 g białko
  • 130 g cukier drobny
  • 75 g żółtko
  • 38 g mąka migdałowa
  • 90 g mąka pszenna
  • 23 g skrobia kukurydziana

 

Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru.

Galaretka:

  • 310 g sok z pomarańczy
  • 35 g miód naturalny
  • 35 g cukier puder
  • 7 g pektyna NH
  • 15 g Grand Marnier
  • skórka z 2 pomarańczy

 

Połączyć własnoręcznie wyciśnięty sok z pomarańczy z miodem i w rondelku zredukować do 175 gramów. Wymieszać cukier z pektyną, dodać do soku i gotować do pożądanej gęstości.

Zdjąć z ognia, dodać alkohol i skórkę. Gdy zgęstnieje, wylać na ciastka.

Polewa czekoladowa:

  • 500 g czekolada
  • 75 g masło kakaowe

 

Zatemperować czekoladę z masłem kakaowym (w proporcji 500 na 75 gramów). Pokryć ciastka. Gdy czekolada będzie jeszcze płynna, widelcem dotknąć powierzchni i nadać czekoladzie efekt fali (jak na batonikach). Odstawić do krystalizacji.

Temperowanie (technika kamiennego blatu):
Podgrzać czekoladę i masło kakaowe do 42-45 oC. Wylać na płytę granitową 80% ciepłej czekolady. Mieszać metalową skrobką i nożem cukierniczym wylaną czekoladę aż wychłodzi się do około 29 oC. Połączyć z 20% ciepłej czekolady i dobrze wymieszać. W tym momencie czekolada powinna osiągnąć 31-31,5oC. Wykonać test krystalizacji: zanurzyć czubek metalowego narzędzia w czekoladzie i odłożyć na bok. Poprawnie zatemperowana czekolada stwardnieje w ciągu 5 minut, tworząc jednolitą, gładką powierzchnię.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 317

30 min
9

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

2
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4