Przepis Gosi Molskiej na baozi - nadziewane bułeczki parowane.

W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu.

Ciasto:

  • 10g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 150g wody
  • 300g mąki pszennej 450
  • 1 łyżka oleju arachidowego

 

Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta.

Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

W czasie wyrastania przygotuj nadzienia.

Nadzienie 1:

  • 20g suszonych grzybów Mun
  • 2 marchewki (ok.150g)
  • por (ok 100g)
  • pół białej rzodkwi (ok.150g)
  • 4 świeże grzyby shitake
  • 1 mały pok choi
  • 80g tofu
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • sos sojowy (wg uznania)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • olej do smażenia

 

Przygotować nadzienie. Grzyby mun namoczyć, marchewkę, por, rzodkiew i shitake pokroić w julienne, pok choi posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i rzodkiew, podsmażyć chwilę. Dodać rozkruszone tofu, namoczone grzyby mun, białą część pok choi i shitake. Dodać przyprawy, starty na tarce czosnek i imbir, podlać sosem sojowym. Krótko smażyć na intensywnym ogniu - warzywa powinny lekko zmięknąć ale nadal pozostać jędrne. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną zieloną część pok choi.

Nadzienie 2:

 

  • 250g surowych krewetek (16/20)
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 3 kłącza selera naciowego
  • sos sojowy i pieprz do smaku

 

Przygotować nadzienie. Krewetki oczyścić i drobno posiekać. Cebulę dymkę oraz seler naciowy pokroić w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić sosem sojowym i pieprzem.

Baozi

Z ciasta formować kulki (powinny ważyć ok 90g) i rozwałkować je, by stworzyły kształtne koła o średnicy ok 12- 13 cm.

Na każde koło hojnie nałożyć farsz zawijając ciasto od góry, tworząc zgrabną falbankę.

Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg i ułożyć na dnie bambusowego parownika. Ułożyć Baozi, zamknąć pokrywkę. Parownik położyć na garnku z mocno parującą wodą i parować przez 12- 15 minut.

Sos:

 

  • czosnek
  • chilli
  • limonka
  • sos sojowy
  • woda
  • cukier brązowy

Z podanych składników przygotuj sos. Proporcje zależą od Ciebie. Ma być idealnym dopełnieniem bułeczek - pamiętaj o równowadze smaków.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłecznikowe kostki

Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...

Odsłon: 153

30 min
3
Ciasta Sernik z pianką

Sernik z pianką bezową to wypiek nie tylko pyszny, ale i efektowny. Bolączką...

Odsłon: 25490

60 min
27
Ciasta Malinowy obłoczek

Mocno czekoladowy biszkopt i malinowy obłoczek kremowej pianki to połączenie...

Odsłon: 13472

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3