Przegląd wielkanocnych stołów w różnych regionach Polski

Już za kilka dni Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw.

Fot. materiały prasoweWiedzieliście, że Małopolska słynie z lanckorońskiej chrzanówki, a na Śląsku w tym dniu króluje babka majonezowa? Zylc to z kolei symbol Kaszub, a w regionie Kurpiów Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez rejbaka. Jakie bogactwa kryją w sobie regionalne potrawy i które z kulinarnych tradycji warto pielęgnować?

Wieś Lanckorona - symbol wielkanocnej Małopolski

To właśnie z tego miejsca pochodzi najwięcej wielkanocnych smaków Małopolski. We wsi Lanckorona, położonej nad rzeką Skawinką tradycją wielkanocną stało się przygotowywanie lanckorońskiej chrzanówki, czyli zupy na bazie startego chrzanu, kiełbasy i wędzonki. Potrawę zagęszcza się mąką i kwaśną śmietaną oraz doprawia czosnkiem i koprem. Całość podawana jest z ćwiartowanym jajkiem. Danie do dnia dzisiejszego cieszy się dużą popularnością również z innego względu. Z uwagi na zawartość siekanego lubczyku uznawane jest za bardzo dobry, naturalny afrodyzjak. Inną, nieco mniej znaną, ale równie wartą wspomnienia potrawą jest strząska - rdzenne, małopolskie danie wielkanocne wywodzące się ze wsi Siedliszowice. Czym się charakteryzuje? To masa składająca się z pokrojonych świątecznych wędlin i jajek, z dodatkiem przypraw i startego chrzanu. Całość zalewana jest roztworem z octu i wody. Strząskę przygotowuje się także podczas innych ważnych okoliczności np. imienin. Na obiad, w Niedzielę Wielkanocną polecamy z kolei sodrę - zupę chrzanową, która jest tradycyjną potrawą góralską. Przyrządzona z kwaśnego mleka, śmietany, jajek, skwarek ze świątecznych wędlin oraz białej kiełbasy z pewnością zaskoczy wszystkich gości swoim oryginalnym i regionalnym smakiem.

Słodko-słone smaki Śląska

Śląsk w okresie wielkanocnym słynie z połączenia słonych i słodkich smaków. Przykładem jest babka majonezowa, która obok ekstraktu z wanilii i cukru zawiera w sobie mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej oraz majonez. Wyjątkowym daniem jest również święcelnik - ciasto drożdżowe z mięsnym, najlepiej wędzonym nadzieniem. W wielkanocnych daniach Śląska odnaleźć można również wiele słodkich propozycji: kołacze z serem i makiem, strucle, a także buchty - drożdżowe bułki z nadzieniem lub bez.

Kurpie - dary lasu

Kurpie to region położony na Mazowszu, na terenie Puszczy Zielonej i Puszczy Białej. Głównymi ośrodkami folkloru kurpiowskiego tej pierwszej są Kadzidło, Łyse i Myszyniec. Kompleks leśny ciągnący się od Pułtuska po Ostrów Mazowiecką nazywany jest natomiast Puszczą Białą.

Kuchnia kurpiowska bazuje na darach lasu. Do potraw regionalnych wykorzystywane są grzyby, borówki, a także jagody jałowca, które świetnie nadają się jako dodatek do mięs. Najważniejszą potrawą podawaną na Wielkanoc jest z pewnością rejbak - babka ziemniaczana, z dodatkiem kiełbasy, boczku i cebuli. Na uwagę zasługuje również pieczeń oraz kiszka ziemniaczana. Tradycyjnymi specjałami są także zupa grzybowa przygotowywana z zielonych gąsek oraz gęś pieczona z jabłkami lub kapustą - Kuchnia kurpiowska to kopalnia pomysłów kulinarnych i pysznych smaków. Wiele inspiracji z tego regionu można zaprezentować na własnym świątecznym stole. Mogą to być zarówno dania główne na gorąco, jak i delikatne, regionalne przysmaki w postaci kurpiowskich przekąsek. Z pewnością polecam spróbowanie jajek po kurpiowsku, które zamiast klasycznego farszu podawane są z pasztetem i boczkiem. Inną ciekawą potrawą mogą okazać się mini paszteciki z kminkiem oraz tradycyjny kurpiowski żurek z dodatkiem białej kiełbasy, jajek przepiórczych, suszonych borowików, rzeżuchy i musu chrzanowego. - tłumaczy Piotr Laskowski, dyrektor sprzedaży i marketingu firmy JBB Bałdyga.

A co posmakować na Kaszubach?

Niegdyś, podczas śniadania wielkanocnego w tym regionie obowiązywał post. Na stołach widniały ryby, jajka i kluski ze śliwkami, a prawdziwa uczta rozpoczynała się dopiero na obiad. Dzisiaj Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez gotowanej szynki oraz zylca - galaretki z włoszczyzny i wieprzowych nóżek, z dodatkiem głowizny i golonki. Z kolei podczas śniadania musi pojawić się prażnica - świąteczna jajecznica w wersji mięsnej, z dodatkiem słoniny czy boczku lub w rybnej odsłonie - przygotowywanej na wędzonym węgorzu.

Niezależnie od tego, w jakiej części kraju mieszkamy, warto skosztować różnych smaków, królujących na wielkanocnym stole. W wielu regionach Polski wciąż kultywowane są dawne obyczaje, które z uwagi na wieloletnią tradycję z pewnością powinno się pielęgnować. Zachęcamy do sięgania po dorobek kuchni regionalnych i odkrywania rodzimych smaków, przygotowując świąteczne przysmaki. Wesołych, pysznych Świąt!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 90

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4675

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0