Proste przepisy na pyszne sorbety

Sorbety to chłodzące i orzeźwiające lody owocowe. Można je łatwo i szybko przygotować w domu. Są świetną alternatywą dla lodów tradycyjnych - bez śmietany i bez jajek.

Fot. 123RF/Picsel

Są wegańskie, a ich głównym składnikiem są owoce. Warto je przygotować w domu, by mieć pewność, że w składzie nie znajdą się zbędne składniki, jak sztuczne barwniki czy wzmacniacze smaku. Są idealną opcją na schłodzenie się w upalne dni. Sprawdź, jak przygotować pyszne sorbety?

Sorbety możesz przygotować, miksując owoce z wodą lub sokiem za pomocą blendera. Wystarczy wrzucić wybrane zmrożone owoce, dolać soku lub wody i wszystko razem zmiksować. Jeśli lubisz słodkie lody, możesz dodać cukier lub jego zamiennik, np. ksylitol lub erytrytol albo zastąpić go miodem. Zmiksowaną masę przełóż do foremek na lody lub do pudełka i zamroź.

Drugim sposobem przygotowania sorbetu jest użycie wyciskarki wolnoobrotowej i przygotowanie sorbetu z soku ze świeżych owoców. Jeśli wyciskarka posiada regulację gęstości soku, wybierz większą gęstość. Przelej go do foremek na lody i włóż do zamrażarki. Po zmrożeniu otrzymasz pyszny sorbet na patyku. Niektóre wyciskarki wolnoobrotowe posiadają specjalne przystawki do sorbetów, dzięki którym od razu uzyskasz pyszny sorbet. Wystarczy do przygotowania sorbetu użyć mrożonych owoców. Jeśli szukasz wyciskarki wolnoobrotowej, sprawdź ofertę w RTV EURO ADG.

Możesz przygotować sorbety jednosmakowe, np. cytrynowe, arbuzowe, truskawkowe, bananowe lub zmiksować ze sobą różne owoce i przygotować ulubione kompozycje smakowe. Zmiksuj ze sobą np. maliny, czerwone porzeczki, czarne jagody i czarne porzeczki, by otrzymać lody o smaku owoców leśnych. Możesz również dodać do owoców wybrane zioła, np. miętę.


Reklama

 

Dobrym pomysłem jest również zrobienie sorbetów warstwowych. Jak je zrobić? Zmiksuj osobno wybrane owoce i wlewaj je warstwami do foremek na lody. Aby smaki się nie pomieszały i stworzyły warstwy, zanim wlejesz kolejny smak, włóż jedną warstwę do zamrażarki i poczekaj, aż się przymrozi.
Lubisz smak mrożonej herbaty? A może zamiast pić herbatę, przygotujesz z niej lody? Zaparz dzbanek ulubionej herbaty, możesz dodać trochę cukru i po schłodzeniu przelej do foremek po lodach. Zamroź i gotowe.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4