Pralinowy wieniec Barbary

Fantastyczny pomysł na urozmaicenie karpatki.

Ciasto parzone
90 g masła
180 ml wody
100 g mąki pszennej
3 jajka

Budyń (crem patissiere)
6 żółtek
150 g cukru
700 ml mleka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
130 g orzechów laskowych
90 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
70 g miękkiego masła
90 g mleka

Krem maślano-pralinowy
300 g masła w temperaturze pokojowej
300 g domowego kremu orzechowo-czekoladowego
500 g wcześniej przygotowanego budyniu

Domowa pralina
100 g orzechów laskowych
200 g cukru
50 ml wody

Złożenie
200 g malin

Ciasto parzone
Do garnka włożyć masło i wlać wodę. Zagotować. Wsypać mąkę, cały czas mieszając. Gotować przez około dwie minuty. Wystudzić, a następnie zmiksować, dodając kolejno jajka. Przygotować worek cukierniczy: na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy około 21 cm, obciąć końcówkę worka i wycisnąć trzy okręgi - dwa obok siebie i jeden na górze (dwa na dole mają być złączone). Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ciasto piec przez 30 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.

Budyń (crem patissiere)
Zmiksować żółtka z cukrem, aby powstał puszysty krem. Powoli dodawać mleko (200 ml) i przesianą mąkę. Zagotować resztę mleka, a gdy będzie wrzeć, wlać powoli wcześniej zmiksowaną masę, cały czas mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy. Przełożyć budyń do miski i włożyć do lodówki.

Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Podprażyć orzechy, a następnie zblendować z cukrem pudrem. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Dodać masło oraz mleko. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Przelać do słoika i porządnie schłodzić.

Krem maślano-pralinowy
Masło ubić na puszystą masę. Dodać schłodzony domowy krem orzechowo-czekoladowy oraz budyń. Gdy masa będzie gładka, włożyć ją do lodówki.

Domowa pralina
Orzechy uprażyć. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą. Płyn podgrzać do 170°C, aż powstanie syrop o miodowym kolorze. Gdy będzie gotowy, zdjąć z palnika, wsypać orzechy i wymieszać. Zostawić do zastygnięcia, następnie połamać pralinę i ją zblendować, by powstały okruszki.

Złożenie
Przekrojony blat przełożyć kremem maślanym, posypać pralinowymi okruszkami i dodać maliny. Przykryć blatem. Górę można udekorować resztkami kremu maślanego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 6353

>60 min
21
>60 min
8
15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2