Poznaj moc niepozornej kalarepy

W ostatnim czasie Polacy zachwycili się egzotycznymi produktami, które uznawane są za prawdziwe bomby witaminowe i panaceum na większość dolegliwości. Tymczasem zapomnieliśmy o równie zdrowych warzywach, które możemy wyhodować we własnym ogródku. Jednym z nich jest kalarepa.

Poznaj moc niepozornej kalarepy

Fot. 123RF/Picsel

Siła, zdrowie i piękny wygląd? Czy wiecie jakie warzywo może zagwarantować wam to wszystko? Mowa oczywiście o niedocenianej kalarepie, która skrywa w sobie prawdziwą bombę witaminową. Jeśli do tej pory nie uwzględnialiście jej w diecie, to już najwyższy czas to zmienić. Wasz organizm z pewnością będzie wam za to wdzięczny.

Kalarepa jest europejskim warzywem, które doskonale znano już w starożytnym Rzymie. Nie potrzeba było wiele czasu, aby jej zalety docenili również mieszkańcy innych państw. Na polskie stoły warzywo to trafiło dopiero w XIX wieku i bardzo szybko stało się istotnym elementem diety. W późniejszych czasach nieco o nim zapomnieliśmy, ale wszystko wskazuje na to, że obecnie kalarepa ponownie wraca do łask.

Na straganach możemy znaleźć różne odmiany tego warzywa, między innymi zieloną i fioletową. W sklepach jest ono dostępne niemal przez cały rok. Jednak te najsmaczniejsze i najdelikatniejsze, młode kalarepki, które jemy nawet na surowo, możemy kupić wiosną i wczesnym latem. Najlepiej jest wybierać średniej wielkości, dosyć ciężkie bulwy. Wówczas możemy mieć pewność, że zakupiona kalarepa będzie naprawdę smaczna.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Niezwykle właściwości zwykłej kalarepy

Jest wiele powodów dla których powinniśmy polubić kalarepę. Jednym z najważniejszych jest jej pozytywny wpływ na zdrowie. Czy wiedzieliście, że nieduża, stugramowa porcja tego warzywa całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Dzięki niej zadbacie o to, aby wasz układ immunologiczny działał sprawnie, a wszystkie substancje odżywcze prawidłowo się wchłaniały. Ponadto, w kalarepie znajdziecie również witaminy z grupy B, które doskonale wpływają na pracę układu trawiennego i nerwowego. Poza witaminami, warzywo to dostarcza również szereg niezbędnych dla zdrowia pierwiastków, w tym magnez, jod, potas, wapń, żelazo oraz miedź. Z pewnością zainteresuje was również informacja, że kalarepa zawiera w sobie sporo błonnika oraz beta-karoten. Dzięki tym substancjom możemy zadbać o wzrok, prawidłową perystaltykę jelit, a także zadbać o to, abyśmy w przyszłości nie mieli problemów z miażdżycą.

Kalarepa zawiera zaledwie 27 kcal. Jest lekkostrawna i wszystkie osoby na diecie mogą bez wyrzutów sumienia umieścić ją w swoim jadłospisie. Co ciekawe, naukowcom udało się udowodnić, że to niepozorne warzywo może mieć właściwości antyrakowe. W kalarepie znajdziemy sporo przeciwutleniaczy, sulforafan, izotiocyjaniany oraz indol-3-karbinol, które są uznawane za naturalne substancje, pomagające zapobiegać rakowi.

Zobacz też: Ciasto drożdżowe - jak je zrobić?

Ciasto drożdżowe – na co zwracać uwagę?

Uwaga na bakterie!

Jedząc kalarepę powinniśmy jednak zachować ostrożność oraz podstawowe zasady higieny. Ponieważ warzywo to rośnie w ziemi, na jego łodygach mogą gromadzić się jaja pasożytów, a nawet bakterii E-coli. W trosce o zdrowie, powinniśmy zawsze przed zjedzeniem umyć ją w gorącej wodzie oraz pozostawić na kilka minut w roztworze soli kuchennej. Na kalarepę, powinny szczególnie uważać osoby, mające problemy z tarczycą. Podobnie jak wiele innych warzyw krzyżowych, zawiera w sobie substancje, które mogą nasilić te dolegliwości. Z tego względu, w niektórych wypadkach, wprowadzenie kalarepy do diety powinno być skonsultowane z lekarzem.

Kalarepa w kuchni

Kalarepa ma niemal nieskończoną ilość zastosowań kulinarnych. Warzywo to jest bardzo uniwersalne, a jego smak nie dominuje potraw, dlatego jedynym ograniczenie będzie stanowić tylko nasza wyobraźnia. Młodą kalarepkę możemy jeść na surowo, dzięki czemu świetnie sprawdza się w lekkich, wiosennych sałatkach. Mało kto wie, że jadalne są również liście kalarepy, które po dokładnym oczyszczeniu możemy dodać do surówki lub kanapki. Warto również spróbować kalarepy w formie, zapiekanej, duszonej lub smażonej. Doskonale łączy się z sezonowymi warzywami oraz stanowi wręcz wymarzony dodatek do mięs. Fantastycznym sposobem na wykorzystanie dużej ilości kalarepy będzie przygotowanie z niej zupy lub przetworów, które pozwolą nam cieszyć się jej smakiem nawet poza sezonem.

Nie masz pomysłu na kalarepę? Wykorzystaj przepisy naszych użytkowników. Kliknij w wybrane zdjęcie!

Zupa z Kalarepy. Kliknij!Warzywne sajgonki z sezamem i pastą z bobu. Kliknij!Roladki wieprzowe z kalarepą w sosie z cukinii. Kliknij!Sałatka Kiszone warzywa, dobre do wódki. Kliknij!Jarzynowe carpaccio. Kliknij!

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl