Pora docenić mirabelki

Ta odmiana śliwek bywa niedoceniana przez wiele osób. Tymczasem okazuje się, że mirabelki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Pora docenić mirabelki

Fot. 123RF/Picsel

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mirabelki rosły niemal na każdym, wiejskim podwórku. Nie brakowało ich także w sadach. Z biegiem lat straciły na popularności i zostały wyparte przez inne drzewa owocowe. W ostatnim czasie trend ten się odwrócił, a te małe, złociste owoce ponownie wracają do łask. Warto wiedzieć, że chociaż wyglądają niepozornie, kryje się w nich mnóstwo smaku i właściwości odżywczych.

W jaki sposób mirabelki wpływają na nasze zdrowie?

W mirabelkach znajdziemy mnóstwo wyjątkowo zdrowego błonnika, który przyspiesza metabolizm, zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z układem krążenia oraz reguluje pracę jelit. Warto również wiedzieć, że spożywanie dużej ilości produktów wysoko błonnikowych zaleca się wszystkim osobom na diecie, gdyż substancja ta przedłuża uczucie sytości i zabezpiecza nas przed nagłymi napadami głodu.

Warto również wiedzieć, że mirabelkach znajdziemy także sporo antyoksydantów, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, spowalniają proces starzenia oraz usuwają z organizmu wolne rodnki, przyczyniające się do powstawania wielu, bardzo poważnych chorób w tym nowotworów.

Reklama

Jak wykorzystać mirabelki?

Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie mirabelek w kuchni, jest zamienienie ich w przepyszny deser. Owoce te wręcz idealnie nadają się do ciast oraz różnego rodzaju kremów. Bardzo dobrym pomysłem będzie dodanie ich do naleśników, racuchów lub innego rodzaju placuszków. Świetnie smakują także kompoty, lody i dżemy przygotowane na bazie tej odmiany śliwek. Jeśli lubisz domowe alkohole, z pewnością przypadnie ci do gustu mirabelkowe wino lub nalewka.

Warto wiedzieć, że mirabelki doskonale sprawdzają się również w daniach wytrawnych. Dzięki nim gulasze, sosy lub marynaty zyskają głęboką, słodko-kwaśną nutę. Z powodzeniem możecie użyć ich do przyrządzenia drobiu, wieprzowiny lub cielęciny. Mirabelki sprawdzą się również idealnie w roli dodatku do sałatek a nawet kanapek. W tym wypadku jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.

Jeśli nie wiesz w jaki sposób wykorzystać mirabelki, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sernik o smaku mirabelkowym

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Polędwiczki z galaretką z mirabelek

Fot. FoodSafari na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Gruziński sos tkemali

Fot. HajduczekNaturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Fermentowane liście mirabelki na herbatkę

Fot. HajduczekNaturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kompot z mirabelek

Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Złocisty dżem z mirabelek

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Torcik serowy z mirabelkami

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Ciasto puddingowe z mirabelkami

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!