Popularne błędy w czasie gotowania. Większość z nas je popełnia

Wpadki w czasie gotowania zdarzają się wszystkim. Aby ich uniknąć, wystarczy uzbroić się w wiedzę.

Popularne błędy w czasie gotowania. Większość z nas je popełnia

Fot. 123RF/Picsel

1. Jesteś niecierpliwy

Pamiętaj, że podana temperatura pieczenia oznacza, że powinniśmy włożyć nasze ciasto do piekarnika dokładnie wtedy, kiedy rozgrzeje się on do tego stopnia. Czasem wydaje się nam, że wkładając potrawę do piekarnika zanim osiągnie on docelową temperaturę, możemy zaoszczędzić w ten sposób czas, ale tak naprawdę narażamy się na kuchenne niepowodzenie, szczególnie jeśli pieczemy ciasto.

Kiedy ciasto będzie już w piekarniku, należy powstrzymać się od podglądania. Zbyt częste otwieranie piekarnika przy pieczeniu może negatywnie wpłynąć na efekt naszych kulinarnych poczynań. Najlepiej otworzyć piekarnik dopiero kilka minut przed końcem czasu pieczenia podanego w przepisie (jeśli wypiek wygląda na gotowy) i szybko sprawdzić np. wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Jeśli będziemy zbyt często i na zbyt długo otwierać drzwiczki, wypiek nam po prostu opadnie.

2. Wykorzystujesz niewłaściwy olej

Wybór odpowiedniego oleju wcale nie jest prostą sprawą. Nie każdy dobrze wpływa na nasze zdrowie, podobnie jak nie każdy nadaje się do smażenia lub spożywania na zimno. Kluczowa w tym wypadku jest tzw. temperatura dymienia - im wyższa, tym więcej zniesie olej. Pamiętajcie, że danie przygotowane na złym oleju, może być nie tylko niesmacznie, ale nawet niebezpieczne dla naszego zdrowia.

3. Smażysz zimne mięso

Kolejny błąd wynikający z braku czasu, to wrzucanie na patelnię mięsa czy ryb od razu po wyjęciu z lodówki. Dajmy im dojść do temperatury pokojowej (około 20 minut), zanim nałożymy je na patelnię, a odwdzięczą się głębokim smakiem i równomiernym przysmażeniem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

4. Zbyt wcześnie dodajesz kwaśne produkty

Dodając kwaśne produkty na początku gotowania wydłużamy czas potrzebny do ugotowania pozostałych warzyw, a nawet możemy sprawić, że wszystko pozostanie twarde i potrawa będzie nieciekawa. Przykładem może być zupa szczawiowa, do której szczaw dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki są już miękkie. Gotowanie utrudniają także ocet czy pomidory. Aby uniknąć tego problemu, kwaśne produkty trzeba dodawać wtedy, kiedy cała reszta jest już ugotowana.

5. Wybierasz niewłaściwe noże

Ile noży znajduje się w twojej kuchennej półce? Jeśli odpowiedź brzmi jeden, to albo bardzo mało gotujesz, albo niezwykle utrudniasz sobie życie. Okazuje się bowiem, że nie bez powodu wytarza się noże w najróżniejszych kształtach. Każdy z nich ma nieco inne zastosowanie. Szeroki nóż szefa kuchni dobrze sprawdzi się przy krojeniu i szatkowaniu, jednak w żaden sposób nie zastąpi noża do filetowania ryb, czy też ozdabiania warzyw. Jeśli chcecie poczuć się w kuchni naprawdę swobodnie, koniecznie zaopatrzcie się w wielozadaniowy komplet ostrych noży. Zobaczycie, jak wiele czynności stanie się zdecydowanie prostszych.

6. Nie trzymasz się przepisu

Często staramy się sprawić, by wykorzystywane przez nas przepisy były zdrowsze, zawierały mniej kalorii lub odpowiadały zawartości lodówki. W związku z tym, zaczynamy ingerować w przepis. Jeśli to przepis na sałatkę czy zupę - wszystko w porządku, powinno się udać. Jeśli jednak planujemy upiec ciasto... No cóż, pieczenie nie jest dobrym miejscem na eksperymenty. Zamiana masła na olej czy cukru na słodzik może skończyć się kulinarną klęską. Lepiej poszukać po prostu innego przepisu.

7. Kładziesz na patelnię zbyt wiele rzeczy na raz

Kiedy smażymy dla całej rodziny albo dla gości, często, aby oszczędzić czas, nakładamy na patelnię więcej niż powinno się na niej znaleźć. Jeśli smażymy z lekką „górką", jedzenie staje się nierówno przysmażone i mniej smaczne, niż gdybyśmy rozłożyli smażenie na dwa razy.

8. Zbyt długo gotujesz zielone warzywa

Problem z mało apetycznym kolorem zielonych warzyw, które pod wpływem gotowania tracą niemal całą swoją "zieloność" jest do rozwiązania. Trzeba ograniczyć obróbkę termiczną brukselki czy brokułów do minimum, korzystnie na kolor wpłynie także odrobina sody oczyszczonej. Innym sposobem na blaknące warzywa jest gotowanie ich na parze. I pamiętajmy, im krócej gotujemy warzywa, tym mniej witamin i minerałów z nich tracimy!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!