Ponczowe ciastka w trzecim odcinku "Bake off - Ale Ciacho!"

Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy.

Fot. materiały partnera

W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata.

W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy cukiernictwa mogli popuścić wodze fantazji i przygotować dosłownie wszystko! Miano gwiazdy wypieków tygodnia zdobył Marcin, który zaskoczył jurorów swoim nietuzinkowym pomysłem. Z programem niestety musiała pożegnać się Elżbieta.

Zobacz amerykańską klasykę Marcina

Co wydarzy się w niedzielę?

W trzecim odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy stawią czoła kolejnym dwóm zadaniom. W konkurencji technicznej przygotują ciasto ponczowe ozdobione własnoręcznie wyrabianym kremem. W konkurencji autorskiej, każdy ze śmiałków marzących o tytule Polskiego Mistrza Wypieków i 50 tysiącach złotych, będzie musiał przygotować niepowtarzalną karpatkę, której walory smakowe ocenią Krzysztof Ilnicki i Michał Bryś.

Jak zrobić ciasto parzone na karpatkę lub eklery?

Ciasto parzone jest lekkie i chrupiące, a w czasie pieczenia w jego wnętrzu powstają charakterystyczne dziurki. Właśnie z tego względu idealnie nadaje się ono do nadziewania - w ten sposób otrzymamy eklery, profiterole lub ptysie. Jeżeli masę rozsmarujemy dosyć cienko na blaszce, w czasie pieczenia mocno się pomarszczy, dzięki czemu uzyskamy idealne blaty do karpatki.

Przygotowanie ciasta parzonego nie jest trudne, jednak wymaga od nas nieco wyczucia i cierpliwości. Warto zwrócić uwagę na wykorzystywane przez nas składniki. Jest ich niewiele, dlatego powinny być możliwie jak najlepszej jakości. Mąkę przesiewamy przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie dodajemy ją do wrzącej wody, w której wcześniej rozpuściliśmy masło. Po kilku minutach mąka powinna być odpowiednio zaparzona. Pamiętajcie, aby masę cały czas mieszać, gdyż można ją łatwo przypalić. Następnym krokiem jest przestudzenie masy i dodanie do niej jajek. Zwróćcie uwagę, aby była ona naprawdę chłodna, gdyż w przeciwnym razie jajka zbyt szybko się zetną. Dopiero tak przygotowana masa jest gotowa do wypiekania.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 136

wszystkie
2

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1