Pomysły na energetyczne śniadanie

Brak pomysłu na śniadanie i nuda zapanowała w Twojej kuchni? Lodówka pełna, lecz na nic nie masz ochoty? Poranne menu, tak samo jak zawartość szafy, warto odświeżyć nowym dodatkiem.

W tej roli świetnie sprawdzą się morwa biała oraz jagody acai, czyli superfoody które sprawią, że posiłek nie tylko uzyska inny smak, ale i zdobędzie wiele witamin, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań np. acai bowl czy aromatycznej owsianki według przepisu Ani Starmach.

ACAI BOWL - JAGODOWA PEŁNA MICHA

SKŁADNIKI na 2 porcje:

 

  • 2 łyżeczki acai Purella
  • 2 zamrożone banany
  • 6 łyżeczek mrożonych malin i jagód
  • 1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 200 ml dowolnego mleka
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki migdałów bez skórki
  • 2 łyżki chia Purella, jagód goji Purella, morwy suszonej Purella, i kruszonego kakao Purella
  • 10 świeżych truskawek

Przygotowanie:

1. W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
2. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
3. Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
4. Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli z mojego przepisu na opakowaniu Surowego Kakao

Ciekawostka: Jagody acai, zwane superjagodami pochodzą z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Są bogate w składniki odżywcze - zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole i błonnik. Połączenie tych składników zapewnia energię oraz usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Obecne w jagodach luteina i zeaksyna chronią ciało przed stresem oksydacyjnym i dbają o dobry wzrok. Posiłki z ich dodatkiem wyglądają jeszcze bardziej apetycznie, ponieważ posiadają piękną, nasyconą fioletową.

AROMATYCZNA OWSIANKA JABŁKOWA

Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 2 łyżeczki morwy białej (suszone owoce) Purella
  • 2 łyżeczki jagód goji Purella
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Wieczór wcześniej zalej płatki sokiem, to przyspieszy poranne gotowanie
2. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach
3. Owsiankę gotuj 5-7 min (jeśli masa będzie za gęsta dodaj kilka łyżek wody). Dodaj cynamon, tarte jabłko i rodzynki, gotuj dalej 2-3 minuty.
4. Ciepłą owsiankę przełóż do miseczki, posyp goji, morwą, polej miodem

Ciekawostka: Owoce morwy białej zaś dodają energii. Polecane są osobom uprawiającym sporty wyczynowe, wymagające sporo wysiłku. Regenerują po wyczerpujących treningach. Dodają witalności i siły. Ponadto działają oczyszczająco na nerki i cały układ moczowy.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 56

wszystkie
2
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1