Pobudza, orzeźwia i smakuje - kawa na zimno

Latem ochota na kawę nie maleje, ale pojawia się też chęć orzeźwienia. Połącz kawę z ciekawymi dodatkami i przygotuj ją na zimno. Przepisy na owocowe frappe, a nawet zimnego drinka na bazie kawy, przygotował dla Was barista, więc na pewno się uda!

Fot. materiały prasowe

Najprostszy sposób na kawę na zimno to połączenie świetnego espresso z lodem. Jeśli dodamy do tego lody o ulubionym smaku, uzyskamy kombinację pobudzającą, orzeźwiającą i na dodatek pyszną. Warto eksperymentować lub zaufać specjalistom takim jak Marcin Kozicki, barista i trener Warsaw School Of Coffee, autor tych letnich przepisów.

Zamrożona wanilia

Potrzebne będą:

  • espresso
  • 100 ml mleka
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 3-4 kostki lodu
  • bita śmietana

Przygotuj espresso, możesz odrobinę posłodzić. Następnie do shakera wsyp kostki lodu, wlej mleko, kawę i połowę lodów waniliowych. Mocno wstrząśnij shakerem przez około 15 sekund. Następnie przelej zawartość do szklanki, wrzuć drugą gałkę lodów i udekoruj bitą śmietaną. Proste w przygotowaniu i pyszne w efekcie!

Truskawowa ochłoda

Kochasz kawę i truskawki? To dobrze, bo to połączenie idealne. Do przygotowania frappe potrzebny Ci będzie mus z truskawek, lody waniliowe, kilka kostek lodu, aromatyczne podwójne espresso ze świeżo palonej kawy, odrobina spienionego mleka oraz całe truskawki i bita śmietana do dekoracji. Zacznij od musu - dokładnie zblendowane lub zmiksowane owoce wlej do szklanki, pamiętając, aby zostawić trochę do dekoracji. Następnie zmiksuj pozostałe składniki w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej powstały napój ostrożnie do szklanki tak, by nie zaburzyć warstwy z musu truskawkowego. Na koniec nie zapomnij o dekoracji z bitej śmietany i truskawki oraz muśnięciu pozostałym musem - w ten sposób napój będzie jeszcze bardziej apetyczny. Smacznego!

Czekoladowe frappe z bananem

Połączenie kawy, banana, miodu i czekolady po prostu musi dobrze smakować, a po dodaniu kostek lodu i zmiksowaniu wszystkich składników staje się niesamowicie orzeźwiające. Do przygotowania tego frappe będziesz potrzebować podwójnego espresso, najlepiej z mieszanki kawy charakteryzującej się niską kwasowością i czekoladowym posmakiem, połówkę banana, ok. 10 ml miodu dla podkreślenia słodkiego smaku, 4-5 kostek lodu oraz gałki lodów czekoladowych. Przyda się również czekolada do dekoracji. Jeśli wolisz mniej słodki napój, możesz pominąć miód. Najpierw przygotuj espresso, a następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Całość dobrze zmiksuj. Wierzch frappe posyp wiórkami z czekolady i gotowe!

Dla kawowych smakoszy

Masz ochotę na coś specjalnego? Wypróbuj przepis na wyjątkowy drink kawowy z likierem pomarańczowym. Polecamy szczególnie na ciepłe wieczory.

Składniki:

  • 15-20ml likieru pomarańczowego
  • ciemne piwo
  • 1 pomarańcza
  • 100ml wody
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • espresso
  • lód

Przygotowanie:

Do szklanki lub większego kieliszka wypełnionego lodem wlej schłodzone espresso (najłatwiej i najszybciej ostudzisz kawę, wstawiając ją w dzbanuszku do pojemnika z kostkami lodu) oraz likier pomarańczowy. Następnie pokrój pomarańczę na drobne kawałki, dodaj wodę, cukier i gotuj aż do uzyskania aromatycznego wywaru. Dolej sok ze zredukowanych pomarańczy do szklanki, a na koniec dodaj niewielką ilość ciemnego piwa, którego słód nada drinkowi karmelowej słodyczy. Orzeźwiający drink kawowy gotowy!

Bazą drinka z likierem pomarańczowym jest espresso, które powinno być zaparzone ze świeżo zmielonych ziaren. Aby mieć pewność doskonałego smaku espresso, warto przyrządzić je w ekspresie ciśnieniowym, np. automatycznym ekspresie do kawy Philips 3200 z systemem LatteGO. Z łatwością przygotujesz w nim aromatyczne espresso do drinka z przepisu, ale też kawę z idealnie spienionym mlekiem, która pomoże Ci się obudzić następnego dnia. W końcu dobra kawa to najlepszy pomysł o każdej porze, a z tym ekspresem to może być wiele różnych kaw.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

2
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4