Pikantne dania, dzięki którym spalasz tłuszcz już w trakcie posiłku

Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają.

Fot. 123RF/Picsel

Każdy, kto lubi pikantne przyprawy, ma powody do radości, wszystko to za sprawą ciekawych właściwości różnego rodzaju ostrych papryczek.

Nie od dziś wiadomo, że zawarta w nich kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi.

Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy.

Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu. Z ich spożywaniem powinny jednak uważać osoby mające problemy z ciśnieniem. Chili może być dla nich niewskazane.

 

1. Skrzydełka po diabelsku

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Być może tak przygotowane skrzydełka wyglądają niewinnie, jednak musimy was ostrzec - są piekielnie ostre. Iście diabelski przysmak, w sam raz dla wielbicieli pikantnych dań.

 

2. Chili z rybnymi medalionami

Fot. Hanix1984 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Chili to fantastyczny dodatek do ryb, gdyż nadaje im wyrazistości. Jeśli chcecie odmienić dobrze znane wam dania, sięgnijcie właśnie po tę przyprawę.

 

3. Żeberka w sosie słodko-ostrym

Żeberka w sosie słodko - ostrym

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Tak przygotowane żeberka sprawdzą się idealnie w roli przekąski na imprezie. Gwarantujemy, że wasi goście oszaleją na ich punkcie.

 

4. Jajka w pomidorach na ostro

Jajka w pomidorach na ostro

Fot. Czarna_ewcia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od shakshuki. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tego dania, koniecznie nadróbcie zaległości. Gwarantujemy, że na stałe zagości w waszym kuchennym repertuarze.

 

5. Pasta chili

Pasta chili

Fot. KreatynaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ta niezwykle uniwersalna pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub kanapek. Możecie również wykorzystywać ją jako przyprawę do doprawiania różnego rodzaju dań.

Reklama

6. Pikantne gołąbki

Gołąbki na ostro

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Myśleliście, że klasyczne gołąbki już niczym was nie zaskoczą? Przygotujcie je w wersji dla miłośników ostrych dań. Z pewnością nie pożałujecie.

 

7. Ostra zupa z kurczakiem

Ostra zupa z kurczakiem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ostra zupa z kurczakiem sprawdzi się idealnie w chłodne, jesienne dni. Już kilka łyżeczek sprawi, że poczujecie się niczym na wakacjach w odległej Azji.

 

8. Krewetki na ostro

Krewetki na ostro

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Krewetki najczęściej podaje się na ostro lub w delikatnym, maślano-czosnkowym sosie. Naszym zdaniem, pierwsza wersja jest zdecydowanie smaczniejsza.

 

9. Ostre roladki ze schabu

Ostre, aromatyczne roladki ze schabu

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Zaserwujcie je na niedzielnym obiedzie - gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z talerzy, a wasi bliscy poproszą o dokładkę.

 

10. Pikantna zupa fasolowa

Fot. Wanessa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

To danie może wydawać się bardzo pracochłonne, jednak zapewniamy, że jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut.

 

11. Pikantne curry dyniowe

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Oczywiście, nasze zestawienie nie mogłoby się obyć bez curry. Tym razem wybraliśmy wersję bezmięsną, jednak śmiało możecie poeksperymentować ze składnikami.

 

12. Makaron z pikantnym sosem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jeśli chcecie zrobić sycący obiad w kilkanaście minut, sięgnijcie po makaron. Dodajcie do niego pikantny sos, zrobiony ze składników, które akurat znajdują się w waszej lodówce. Raz, dwa i gotowe!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4