Wykorzystaj, nie wyrzucaj! Skórka tych warzyw to bomba witaminowa

Ziemniaki to warzywa, które niemal codziennie znajdują miejsce na naszych talerzach. Z reguły po obraniu ich ze skórki ląduje ona w koszu na śmieci. Podczas gdy można przygotować z niej wiele dań i przekąsek, które nie tylko są smaczne, ale i zawierają wiele cennych wartości odżywczych. W poniższym materiale podpowiemy ci, co można zrobić z obierków z ziemniaków.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Obierki z ziemniaków można wykorzystać nie tylko do wielu przepisów, ale i wykonać z nich domową płukankę do włosów oraz okład na poparzenia. Co więcej, te pozornie niepotrzebne odpadki posiadają prozdrowotne właściwości. Sprawdź, co kryje się w ziemniaczanych obierkach. 

Sprawdź także: Wylewasz wodę po gotowaniu ryżu? Niepotrzebnie. Wykorzystaj ją nie tylko w kuchni

Obierki z ziemniaków –  właściwości odżywcze

Czy wiesz, że w obierkach z ziemniaków jest wiele właściwości odżywczych? Znajdziesz w nich wiele cennych składników, takich jak witamina C, witaminy z grupy B oraz minerały żelazo, wapń i jod. Co więcej, w ich składzie znajdują się polifenole, które wspierają układ krwionośny oraz serca, uszczelniając naczynia krwionośne. Jedzenie ziemniaczanych obierków zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów, chorób przewlekłych oraz działa przeciwnowotworowo.  

Obierki z ziemniaków, zamiennik bułki tartej

Z podsuszonych ziemniaczanych obierków można zrobić zamiennik... bułki tartej. Wystarczy drobniutko poszatkować dokładnie umytą skórkę (najłatwiej będzie to robić mechanicznie, np. za pomocą blendera, ale uwaga, żeby nie przesadzić, bo wyjdzie nam nieapetyczna "pulpa").

Udawany karmel z ziemniaczanych obierków

Po upieczeniu ziemniaków można zdjąć z nich skórkę i ją wyrzucić, ale ciekawym pomysłem wydaje się wykorzystanie jej do zrobienia sosu "karmelowego". Potrzebujemy: skórkę z jednego pieczonego ziemniaka, szklankę cukru trzcinowego, dwie trzecie szklanki pełnotłustego mleka oraz szczyptę soli.

Do garnka z grubym dnem wrzucamy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Całość ma gotować się na małym ogniu przez 2 godziny. Raz na jakiś czas należy zamieszać masę i zdjąć tworzącą się na powierzchni piankę.

Chipsy z obierków ziemniaków

Skórki z ziemniaka to także świetny sposób na chipsy. Potrzebujemy: kilku ziemniaków, oleju, startego sera (najlepiej nadaje się parmezan), soli i przypraw według uznania (polecamy słodką paprykę). Przed obieraniem dokładnie szorujemy ziemniaki i obieramy je tak, aby miały, jak najbardziej zbliżoną do siebie grubość (najlepiej zrobi to obieraczka, jeśli nie mamy wprawy).

Możemy je przyrządzić zarówno w piekarniku, jak i na patelni, w zależności od preferencji.

Układamy obierki obok siebie na blaszce (na papierze do pieczenia), spryskujemy je oliwą (świetnie sprawdzi się oliwa ze spreyową końcówką), solą i przyprawami. Pieczemy do zrumienienia w 230 st. C. Jeśli wykorzystamy surowe lub gotowane obierki, zajmie to około 15-20 minut (ale lepiej zajrzeć do nich wcześniej). Obierki z pieczonych ziemniaków pieczemy ok. 5 minut. Smażymy w wysokiej temperaturze na głębokim tłuszczu, aż będą złote. Po odsączeniu solimy i posypujemy serem. Takie chipsy będą pysznie smakowały z sosem czosnkowym!

Wywar z obierków z ziemniaka

Z obierków z ziemniaka można zrobić również bulion. Wystarczy, że ugotujesz obierki wraz z cebulą, obierkami marchwi i liśćmi pora. Do wywaru dorzuć także liście laurowe i czarny pieprz. Całość gotuj przez około półtora godziny. Takie wywar możesz wykorzystać od razu lub wystudzić go, poporcjować i zamrozić. Świetnie sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach. 

Panierowane obierki z ziemniaka

Obierki z ziemniaka można również panierować, zupełnie tak jak kotlety schabowe. Wystarczy, że przygotujesz: miseczki z mąką, jajkiem oraz bułką tartą, możesz do niej dodać sól i ulubione przyprawy. A następnie kolejno obtoczysz je, w każdym ze składników. Takie obierki możesz usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. 

Zapiekanka z obierków 

Co dla jednych jest odpadkiem, dla drugich może stanowić bazę pysznej zapiekanki z obierków ziemniaka. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą, wrzucisz ziemniaczane obierki. Następnie dodaj śmietanę 18 proc. oraz ulubiony tarty ser. Wszystko należy doprawić solą i  pieprzem, na wierzch możesz dodać także posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut, aż całość ładnie się zarumieni.  

Płukanka do włosów z obierków z ziemniaków

Należy ugotować obierki ziemniaków przez 30 minut na małym ogniu, a następnie odczekać, aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do włosów.

Okład z kartofla

Świeża skórka ziemniaka złagodzi ból po niewielkich poparzeniach, które zdarzają się wszystkim kucharzom od czasu do czasu. Okład z ziemniaka robimy tą bardziej "soczystą" stroną, nie od zewnętrznej strony skórki. Co ważne: w skórce ziemniaka jest bardzo dużo korzystnych dla zdrowia składników. Garść obierek zawiera połowę dziennego zapotrzebowania na cynk, potas, błonnik i witaminę C.

Na co uważać?

W przypadku ziemniaków zielony kolor skórki to nie tylko oznaka niedojrzałości. Zielone ziemniaki zawierają trujące substancje - solaninę i chakoninę. Zielonych ziemniaków absolutnie nie jemy ze skórką - dokładnie je obieramy i wycinamy wszelkie oczka czy nowe pędy! Nie wykorzystujemy zielonych skórek!

Zobacz także:

Nieoczywiste właściwości ziemniaka. Tego o nim nie wiedziałeś »

Obniżą cukier, ciśnienie i cholesterol. Sercowcy powinni się zajadać »

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

2
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4