Pięć warzyw, które warto poznać

Yacon, ulluco, cykantera to mało znane w Polsce warzywa, które ze względu na swoje walory smakowe posiadają szereg kulinarnych zastosowań. Są także świetnym uzupełnieniem niedoborów składników odżywczych, dodatkowo bez problemów można je uprawiać w naszym klimacie.

Pięć warzyw, które warto poznać
Fot. 123RF/Picsel

Yacon – słodycz prosto z natury

Yacon pochodzi z terenów Ameryki Południowej. Posiada liście, z których przyrządza się napary. Wykorzystuje się je w leczeniu nerek, układu trawiennego oraz cukrzycy. Bulwy zaś doskonale smakują na surowo, można jednakże je gotować, smażyć, piec czy dusić. Cukier z nich pozyskiwany jest mniej kaloryczny od buraczanego czy trzcinowego, lecz bardzo słodki. Przez to Yacon wykorzystuje się do produkcji dżemów czy syropów (doskonałych dla diabetyków).

Badania przeprowadzane przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie wykazały, że Yacon zawiera 20 cennych aminokwasów, witaminy A, B1, B2, C oraz fosfor, magnez żelazo, wapń, potas oraz błonnik. Słodki smak roślinie nadają fruktooligosacharydy, tzw. FOS (zawiera ich aż 67%). FOS to unikalny rodzaj cukrów, który działa jak pokarm dla dobrych bakterii w jelicie grubym, chroni przed osteoporozą oraz może pomóc przy wzroście  gęstości kości.

Yacon jest niskokaloryczny, zmniejsza apetyt oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu. Obniża także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Bulwy posiadają konsystencję zbliżoną do arbuza, a smak podobny do młodej marchwi.

Pobierz aplikację smaker

z 6