Piec konwekcyjno parowy - profesjonalista dla gastronomii

Piece konwekcyjno parowe to profesjonalne wyposażenie gastronomii, będące podstawą restauracyjnej sztuki kulinarnej. Istotą pieców konwekcyjno parowych jest szybka obróbka cieplna nawet kilku dań podczas jednego cyklu czasowego. Zastosowanie piecy konwekcyjno parowych pozwala zaoszczędzić wiele czasu, co w przypadku restauracji, które obsługują wielu gości jednocześnie, jest niezwykle pomocne i funkcjonalne. Sterylna obróbka jaką gwarantuje piec konwekcyjno parowy pozwala na smażenie, pieczenie, gotowanie grillowanie oraz gotowanie na parze w niezwykle komfortowych warunkach. Poza jego funkcjonalnością nie można mu też odmówić łatwości w utrzymaniu czystości oraz intuicyjnej obsługi.

Piece konwekcyjno parowe — wygodne przygotowywanie dań w restauracjach

To co wyróżnia piece konwekcyjne na tle innych urządzeń gastronomicznych to bez wątpienia przyrządzanie potraw w krótszym czasie, niskie zużycie energii, tłuszczu oraz wody. Wyposażenie kuchni tego typu korzystnie wpływa także na zmniejszenie ubytku masy produktów. System pieca konwekcyjno parowego umożliwia przyrządzanie kilku potraw jednocześnie. Regeneracja potraw, pieczenie z sondą, grillowanie, smażenie i blanszowanie to czynności, który z wykorzystaniem pieca konwekcyjno parowego mogą odbywać się w jednym cyklu czasowym. Ta zaleta bezapelacyjnie wpływa na jego popularność, gdyż umożliwia przygotowywanie kilku posiłków w o wiele szybszy i prostszy sposób. Z uwagi na jego gabaryty warto przed zakupem rozważyć, czy miejsce w którym będzie funkcjonował, będzie wystarczające dla jego wymiarów i czy zapewni swobodne poruszanie się po kuchni.

Piec konwekcyjno parowy w kuchni

 

Piece konwekcyjno parowe — zasada działania

Równomierny rozkład temperatury wewnątrz pieca konwekcyjno parowego pozwala na osiągnięcie identycznego efektu pieczenia na każdym z dostępnych poziomów. Ponadto większość modeli posiada na swym wyposażeniu sondę, która pozwala dokonać precyzyjnego pomiaru wewnątrz przygotowywanej potrawy. Tylko zapewnienie daniom optymalnych warunków podczas ich przyrządzania przyczynia się do ich idealnego wypieczenia, zachowania wysokich walorów smakowych oraz ponadprzeciętnej soczystości. Intuicyjny panel sterowania w jaki wyposażone są piece konwekcyjno parowe nawet laikowi ułatwi korzystanie z urządzenia poprzez ustawianie właściwych parametrów.

Tak naprawdę budowa piecy konwekcyjno parowych nie odbiega zbytnio od konstrukcji tradycyjnego piekarnika. Piec konwekcyjny od innych pieców wyróżniają duże wentylatory wewnętrzne, za sprawą których powietrze jest równomiernie przetłaczane pomiędzy poziomami. Poziomy ruch powietrza umożliwia sterowanie zarówno temperaturą jak i siłą napowietrzania. Powietrze ogrzewane przez grzałkę elektryczną, dzięki wentylatorom zostaje wtłoczone do głównej komory a następnie do filtra. Zadaniem filtra jest jego oczyszczenie i ponowne ogrzanie, aby powróciło do komory z potrawami. Wykorzystanie funkcji naparowywania umożliwia sterowanie wodą i gorącym powietrzem, by zagwarantować odpowiednią wilgotność w głównej komorze. W rezultacie mięsa są soczyste i miękkie wewnątrz oraz chrupiące na zewnątrz. Sterowanie manualne lub sterowanie elektroniczne pozwala na termiczną obróbkę potraw w każdych warunkach. Jeśli szukasz dla swojego biznesu urządzenia wielofunkcyjnego sprawdź ofertę piecy konwekcyjno parowych na gastroprodukt.pl.

Obsługa pieca konwekcyjno parowego

Piec konwekcyjno parowy najwyższej jakości

Budowa pieca konwekcyjno parowego pozwala na łatwe utrzymanie go w czystości. Ponadto łatwość serwisowania, która charakteryzuje konstrukcje piecy konwekcyjno parowych pozwala na wygodny dostęp zarówno do grzałki i wentylatora. Korzystanie z tego typu urządzenia jest niezwykle komfortowe zwłaszcza podczas większego ruchu w lokalach gastronomicznych. Jego solidna konstrukcja oraz łatwość montażu umożliwia obróbkę termiczną potraw z zachowaniem ich smaku i soczystości. Warto dodać, że odpowiednie parametry pieczenia można także ustawiać ręcznie lub korzystając z gotowych programów.

Piece konwekcyjne jako podstawa w gastronomii

Przed zakupem profesjonalnego pieca konwekcyjno parowego, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Pierwszą z nich jest moc sprzętu, która im wyższa, tym lepsze rezultaty obróbki termicznej będzie zapewniać. Równie ważna jest wielkość tacy, która będzie determinować ilość potraw, jaką będzie można przygotować w tym samym czasie. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór modelu, który będzie gwarantował szeroki zakres regulacji temperatury, taką opcję znajdziesz na gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe.
Piece konwekcyjne są najlepszym wyborem dla każdej profesjonalnej cukierni, restauracji lub hotelowej kuchni. Tego typu urządzenia wykonane z najwyższej jakości materiałów są oszczędnym, funkcjonalnym i komfortowym wyposażeniem coraz częściej wykorzystywanym także na stacjach benzynowych. Działając w oparciu o dodatkowe funkcje gwarantuje wysoką wydajność, oszczędność energii pod postacią przygotowywania potraw w stosunkowo krótkim czasie. Równomierna cyrkulacja powietrza wraz z wysoką izolacją cieplną skraca czas przygotowywania potrawy z zastosowaniem niższych temperatur.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 502

30 min
9
Ciasta Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy to klasycznie przygotowane ciasto i minimum składników. Prz...

Odsłon: 820

60 min
3
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 350

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1