Pasty do pieczywa na 10 sposobów

Znudziły wam się tradycyjne kanapki z szynką i z serem, a może macie ochotę spróbować czegoś nowego? Mamy na to radę! Sięgnijcie po przepisy na pasty kanapkowe, które nie tylko nadadzą waszym posiłkom niepowtarzalnego wyglądu i smaku, ale również dostarczą do waszego organizmu mnóstwo witamin i minerałów.

Fot. 123RF/Picsel

Pasty kanapkowe są idealnym uzupełnieniem codziennej diety każdego z nas. W zależności od tego, z jakich składników je przygotujemy, może stanowić pełnowartościowy posiłek dla dzieci, zapracowanych, kobiet w ciąży czy osób przebywających na diecie.

Co ważne, posiłek przygotowany z ich udziałem pozwala na włączenie do jadłospisu większej ilości warzyw oraz produktów, które są zdrowe, ale za którymi nie do końca przepadamy. Może to być np.: fasola, soczewica, nabiał lub ryby.

O jakiej porze dnia warto po nie sięgnąć?

Najczęściej towarzyszą nam podczas pierwszego, najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Warto po nie sięgnąć również w porze kolacji lub potraktować je jako dodatek do świeżych warzyw, gdzie sprawdzi się w roli drugiego śniadania, przekąski do pracy lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Świetnie komponują się z chlebem, bagietką, tostem, chrupkim pieczywem, ale również z tortillą, nachosami, krakersami lub w zdrowszej wersji, z surowymi warzywami, np. papryką czy marchewką. Ich przygotowanie jest zazwyczaj bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wariantów na zrobienie pysznej pasty jest mnóstwo, dlatego z pewnością znajdziecie w swojej lodówce produkty, które pozwolą wam na przygotowanie niezwykłych kompozycji smaków.

Reklama

Które pasty są najsmaczniejsze?

Każdy przepis na pastę z pewnością jest niepowtarzalny i ma w sobie coś wartościowego. To, z jakich produktów zostanie zrobiona, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Do najbardziej popularnych możemy zaliczyć pasty wegańskie, w których znajdziemy produkty wyłącznie pochodzenia roślinnego, oraz pasty przygotowane na bazie nabiału (sery, jogurty, jajka), ryb, a nawet mięsa.

Sprawdzone przepisy

Od jakich kompozycji warto zacząć przygodę z przygotowaniem past kanapkowych? Zaczerpnijcie inspiracji od naszych użytkowników. Gwarantujemy, że w ich propozycjach z pewnością znajdziecie coś dla siebie.

 

1. Pasta z piklinga

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Pasta rybna wykonana z wędzonego śledzia. Przepis wywodzący się z kuchni niemieckiej, popularny również w Polsce, Holandii, Wielkiej Brytanii i Norwegii.

 

2. Pasta z bobu

Fot. Milycooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Wegański dodatek do pieczywa. Niezwykle zdrowa, a to za sprawą głównego składnika, jakim jest bób, który dostarcza do naszego organizmu sporą ilość białka oraz jest źródłem kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza u kobiet w ciąży.

 

3. „Podchmielony" mus z szynki

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przepis polecany gównie na spotkania ze znajomymi i rodziną. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za smak jest gotowana szynka. Dodatek koniaku i wytrawnego czerwonego wina nadaje jej niepowtarzalnego aromatu.

 

4. Pasta jajeczno-serowa

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Uwielbiana przez dzieci i nie tylko. Często przygotowana na pierwsze śniadanie. Świetnie komponuje się na kromce chleba z dodatkiem rzodkiewki lub świeżego ogórka bądź pomidora.

 

5. Pasta z awokado

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Dojrzałe awokado w zestawieniu z gotowanymi i pokrojonymi w kostkę jajkami, czosnkiem oraz mieszanką przypraw to niepowtarzalne połączenie smaków, które z pewnością podbije wasze kubki smakowe.

 

6. Pasta serowo-łososiowa

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Śniadanie w stylu nowojorskim, czyli bajgle w połączeniu z delikatną pastą z wędzonego łososia, serka twarogowego, sera camembert oraz przypraw. Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie.

 

7. Pasta z wędzonego dorsza

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Kolejna smaczna propozycja skierowana głównie do miłośników ryb. Wyrazista i bardzo smaczna, a to za sprawą musztardy pełnoziarnistej, która nadaje jej słodko-kwaśnego posmaku.

 

8. Pasta pieczarkowa

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Może nieco czasochłonna, ale z pewnością efekt jest wart zachodu. Połączenie smażonych pieczarek z kremowym serkiem śmietankowym powinno przypaść do gustu zwłaszcza wegetarianom.

 

9. Pasta z tofu

Fot. MadziaU na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Banalny przepis na niezwykle smaczną i szybką pastę. Do jej przygotowania wystarczą zaledwie trzy składniki. Jej przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż pięć minut.

 

10. Pasta z makreli

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jedna z najbardziej popularnych propozycji. Idealnie prezentuje się na chrupiącym pieczywie, posypana świeżo posiekaną pietruszką i koperkiem.

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 278

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3