Parowańce - czym są i jak je zrobić?

Danie niezwykle uniwersalne i różnorodne. Występuje w niemal każdym zakątku naszego kraju. W zależności od regionu jest znane pod inną nazwą i podawane na wiele różnych sposobów.

Fot. 123RF/Picsel

Przepis na parowańce gości w polskiej kuchni od lat. Niegdyś stanowiły one jeden z najważniejszych elementów jadłospisu. Najczęściej można było je spotkać na wiejskich stołach w momencie, kiedy w domu brakowało pieczywa. Serwowano je na obiad lub ciepłą kolację.

W zależności od miejsca występowania przysmak ten jest nazywany pampuchami, buchtami, bułkami na parze, kluskami parowymi, parzakami, czy warenikami.

Obecnie są przygotowywane okazjonalnie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Przepis na nie jest chętnie odtwarzany ze względu na niepowtarzalny smak i mnogość łączenia składników. W zależności od farszu za każdym razem smakują zupełnie inaczej.
Można je podawać w wersji na słodko z owocami, polane masłem i posypane cukrem oraz cynamonem lub na wytrawnie jako dodatek do pieczonych mięs i sosów. Na liście produktów tradycyjnych sporządzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi można je odnaleźć aż na sześciu pozycjach w różnych kombinacjach smakowych.
Ich główną zaletą jest to, że są niezwykle proste w przygotowaniu, tanie i bardzo sycące.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Jak je zrobić?

Parowańce składają się z dwóch podstawowych elementów: ciasta drożdżowego i farszu. Podobnie jak w przypadku drożdżówek, do zrobienia głównego składnika wykorzystamy: mąkę pszenną, drożdże, mleko, masło, jajka oraz szczyptę soli. Pracę nad pierwszym składnikiem bułeczek zaczynamy od zaczynu, następnie po jego wyrośnięciu zabieramy się za zagniatanie ciasta. Można to zrobić za pomocą miksera lub przy użyciu dłoni. Następnie ciasto odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przystąpić do przygotowania farszu.
Jako nadzienie może nam posłużyć dżem, mus ze świeżych owoców, twaróg z cynamonem, a także kapusta z grzybami lub mięso.
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, można przystąpić do formowania małych okrągłych bułeczek, które następnie wkładamy do parowaru lub garnka przykrytego lnianą szmatką lub gazą. Po około 10 minutach możemy je wyciągać i serwować naszym domownikom lub gościom. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1. Kluski na parze - pampuchy

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Parowańce na kefirze z truskawkami

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Nadziewane parowańce z makiem

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pampuchy z truskawkami i rabarbarem

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kluski na parze

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
5
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 66

60 min
2

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 450

30 min
12
30 min
5
Ciasta Ciasto Mleczna Kanapka

Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...

Odsłon: 1865

30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

0
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0