Pączki na dziewięć sposobów

Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia wręcz nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu.

Fot. 123RF/Picsel

Zgodnie z legendą, stworzenie oraz popularyzację pączków zawdzięczamy Elizie Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków, właśnie tym smakołykiem miała częstować żołnierzy. Co ciekawe, zwyczaj smażenia słodkich pączków pojawił się w Polsce dopiero około XIX wieku, wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem.
Od tego momentu pączki rozpowszechniły się w całej Europie, a wkrótce trafiły również do innych zakątków świata. W zależności od kraju mają różne nadzienia i kształty. W Polsce najczęściej jest to konfitura różana ukryta w kulce ciasta z kolei w USA znacznie częściej serwuje się oblane czekoladą oponki.

Na Korsyce możemy skoszkotwać fritelli,czyli pączków wyrabianych z mąki kasztanowej. Natomiast miłośnicy tego deseru na Węgrzech mogą raczyć się farsangi fánk, do których nadzienie podaje się na osobno na talerzyku. Bardzo podobne do polskich są pączki niemieckie - berlinery, w samym Berlinie nazywane Pfannkuchen.

Jak powinien wyglądać idealny pączek?

Na przełomie wieku XVII i XVIII warszawscy cukiernicy twierdzili, że idealny pączek powinien być tak lekki i pulchny, żeby wiatr mógł zdmuchnąć go z półmiska. Obecnie jeden pączek ma przeciętnie 226 kcal i waży około 60 gramów, aby go spalić należy przez około 40 minut jeździć na rowerze, przez godzinę tańczyć lub spacerować przez 57 minut.

Jak smażyć pączki?

Do smażenia używamy tłuszczu odpornego na działanie wysokiej temperatury, np. oleju rzepakowego lub smalcu. Tłuszcz musi być bardzo mocno nagrzany, ale nie może dymić. Jeśli zacznie dymić to będzie nie do uratowania i będziemy musieli go wymienić.

Istnieją dwa sposoby sprawdzenia temperatury - próba dłoni i próba ciasta. Jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem to znak, że można już smażyć. Możemy także wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić czy wypłynie, oraz czy zacznie się smażyć. Pamiętajmy jednak, że ten testowy kawałek należy wyłowić, aby się nie spalił.

W różnych przepisach znajdziemy różny czas smażenia. Zazwyczaj jest to dosłownie kilka chwil, tak aby pączki porządnie się zrumieniły. Pączki należy wysmażać z obu stron, pilnując, by nie zanurzyły się zbyt głęboko. Tak może się stać, gdy tłuszcz nie będzie dostatecznie nagrzany. Pączki nie mogą też pływać zbyt blisko siebie, bo to obniży temperaturę tłuszczu, co z kolei sprawi, że pączki będą tłuste.

A jeśli nie mamy pewności, czy pączki są gotowe, to najprościej jest jednego wyłowić i nakłuć wykałaczką. Jeśli wyciągniemy czystą wykałaczkę, bez osadu z surowego ciasta, to możemy je wyławiać.

Zaraz po wyłowieniu z rondla, pączki należy ułożyć na sitku, lub bibule, tak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lukrowanie możemy rozpocząć praktycznie zaraz. Jeśli jednak posypujemy je cukrem pudrem, to odczekajmy, aż pączki ostygną. W przeciwnym razie cukier się rozpuści i zamiast eleganckiego pyłu powstanie przezroczysta skorupa. Z dodatków polecamy naturalnie skórkę pomarańczową, a także migdały.

 

1. Pączki - przepis sprzed stu lat

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Rogate mini pączki w 20 minut

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pączki malinowe

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pączki ziemniaczane

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Indyjskie pączki

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pączki agielskie

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pączki ucierane

Fot. Daniel-Coceancig Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pączki koreańskie

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Pączki wiedeńskie

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 891

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1528

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4