Oryginalne przepisy na obiad

Tymi przepisami zaskoczysz bliskich. Doskonale sprawdzą się, jako propozycja na weekendowy obiad.

Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami

Składniki:

  • około 0.5 kg mięsa wołowego
  • 2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
  • 20 dag boczku wędzonego w kawałku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (razem z natką)
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 ziemniak
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 cytryna
  • opakowanie czarnych oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy wedle uznania: liść laurowy, majeranek, papryka słodka, sól i pieprz
  • odrobina cukru

Przygotowanie:
Kiełbasę śląską z kurczaka marki Konspol, mięso wołowe i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy całość przez około 40 minut na małym ogniu. W tym samym czasie szykujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, papryczkę chili, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się mięsa i gotujemy do miękkości. Następnie pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść oliwek oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Zupę gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę oraz zabielamy łyżką kwaśnej śmietany.

Fasolowe leczo z kolorowym pieprzem i serem niebieskim

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
  • 1 cebula
  • 1 ser niebieski
  • pęk natki pietruszki
  • 170g sera niebieskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe czerwone papryki
  • 2 małe żółte papryki
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 2 puszki białej fasoli
  • Naturalny przecier pomidorowy
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona

Przygotowanie:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy chwilę na patelni razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy wszystko się zarumieni i trochę zmięknie przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i przecier pomidorowy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do pozostałych składników. Leczo doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną. Na koniec dodajemy pokruszony ser niebieski i posiekaną natkę pietruszki. Danie warto podawać w towarzystwie świeżej bagietki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Tost wielkanocny

Święta zbliżają się szybko, a dzisiaj jest post, wiec proponuję postny tost a...

Odsłon: 45

15 min
0
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 157

>60 min
10
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 540

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1