Odchudzające sałatki - przepisy, które warto znać

Czy walka ze zbędnymi kilogramami musi wiązać się z nieustannymi wyrzeczeniami? Nic z tych rzeczy! Wystarczy jedynie uzbroić się w odpowiednie przepisy.

Odchudzające sałatki - przepisy, które warto znać

Fot. 123RF/Picsel

Warzywa są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych i z tym faktem nie dyskutuje żaden dietetyk. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy sprawiają, że nasz organizm poprawnie rozwija się i funkcjonuje. Dlatego też każda zrównoważona dieta zawiera w sobie bardzo dużo warzyw. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu, bez zjadania pustych kalorii. Co więcej, wiele badań wykazało, iż osoby regularnie spożywające warzywa, są w znacznie mniejszym stopniu zagrożone wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Równie istotnym elementem skutecznych diet jest błonnik. Dzięki niemu szybciej i dłużej czujemy się najedzeni, a napady wilczego głodu przestają nam zagrażać.

Warto również pamiętać, że w czasie odchudzania wcale nie musimy rygorystycznie eliminować tłuszczu z diety, gdyż nie wszystkie jego rodzaje są sobie równe. Nie każdy tłusz spowoduje, że przytyjemy, a niektóre z nich są wręcz niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Istnieją produkty, których spożycie jest bardzo wskazane, mimo iż zawierają w sobie całkiem sporo tłuszczu. Mowa tutaj np. o awokado, orzechach oraz niektórych rybach. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe to prawdziwa bomba zdrowia, dzięki której wzmocnimy układ odpornościowy oraz uchronimy się przed wieloma chorobami.

 

Reklama

 

A co z kaloriami? Czy w czasie diety zawsze należy je skrupulatnie zliczać? Niekoniecznie! Wielu z nas uważa, że kalorie są najlepszą metodą, pozwalającą ocenić czy posiłek jest zdrowy, czy nie. Tymczasem jest spora różnica pomiędzy 200 kaloriami, które zjemy pod postacią warzyw, a batonikiem, mającym taką samą wartość energetyczną. Oczywiście, kalorie nie są informacją, którą możemy zupełnie zbagatelizować, jednak znacznie bardziej powinniśmy się skupić na substancjach odżywczych, zawartych w danym produkcie. Czytając etykiety, zwracajmy uwagę ile dodanego cukru lub niezdrowego tłuszczu znajdziemy w produktach. Te informacje powiedzą nam zdecydowanie więcej o danym towarze niż liczba kalorii. Większość skutecznych diet przedkłada produkty zdrowe ponad te niskokaloryczne, dzięki czemu oferują nam urozmaicone i naprawdę smaczne jadłospisy. W ten sposób łatwiejszym staje się zrealizowanie dietetycznych postanowień i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, a zrzucenie wagi będzie jedynie naturalnym efektem ubocznym zmiany stylu życia.

Świetnym sposobem na zdrowe odchudzanie jest włączenie do menu zdrowych i sycących sałatek, zawierających w sobie produkty, które przyspieszą i usprawnią ten proces. Oto kilka ciekawych przepisów, którymi podzielili się z nami użytkownicy Smakera.

 

1. Sałatka z kurczakiem i awokado

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Tłuszcze zawarte w awokado są niezwykle zdrowe i zawierają w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednym z efektów częstego spożywania potraw, które zawierają awokado, jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

 

2. Kolorowa surówka z kapusty kiszonej

Fot. Wanilioweimprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Dzięki kiszonym warzywom możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej.ddddsssd

 

3. Pikantna sałatka

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Nie od dziś wiadomo, że zawarta w ostrej papryce kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Chcąc na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Możecie też, tak jak nasza użytkowniczka, dodać ją do sałatki.

 

5. Sałatka z fasoli

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

W warzywach strączkowych znajdziemy sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. Właśnie z tego powodu warto jak najczęściej jeść fasolę, ciecierzycę lub bób.

 

6. Sałatka z kaszą bulgur

Fot. Przypalonegary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Kasza bulgur to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziemy cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.

 

7. Sałatka z jajkami i tuńczykiem

Fot. Przypalonegary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!