Obalamy popularne mity na temat jajek

Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy?

Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki

Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich skorupki, ułatwiając drobnoustrojom dostanie się do środka.

Zielonkawa obwódka, która pojawia się w jajkach, które były gotowane dłużej niż 10 minut jest nieestetyczna. Ale całkowicie bezpieczna. Jeśli chcecie uniknąć podania bliskim jajek, których żółtka są suche, nieprzyjemnie pachnące i szare, zwróćcie szczególną uwagę na czas ich gotowania. Zwykle przyjmuje się, że idealne jajka na twardo powinniśmy gotować nie dłużej niż 8-9 minut.

Nie zapominajcie o jeszcze jednym, niezwykle istotnym szczególe - nawet po wyjęciu z wrzątku jajka w dalszym ciągu się gotują, dlatego chcąc uniknąć ich przegotowania, warto zafundować im lodowatą kąpiel. Co więcej, w ten sposób możecie również ułatwić sobie ich obieranie.

Pobierz aplikację smaker

Śpieszymy uspokoić wszystkich wielbicieli jajek - biała wstążka pojawiająca się w jajkach nadaje się do spożycia i z pewnością nie jest małym kurczakiem, którego właśnie pozbawiliśmy życia.

Być może pamiętacie z lekcji biologii nazwę chalaza lub skrętka - tak właśnie fachowo nazywa się owa biała wstążka. Jest to struktura, którą znajdziemy niemal w każdym jaju, gdyż odpowiada ona za ustabilizowanie żółtka oraz umocowanie go w bezpiecznej pozycji w centrum jaja. Chalaza z jednej strony jest przymocowana do żółtka, z drugiej zaś łączy się z błoną pergaminową, która otacza białko.

Warto wiedzieć, że obecność chalazy w jajkach nie jest skazą, a wręcz atutem . Ponieważ skrętki zanikają z czasem, świadczą o tym, że mamy do czynienia ze świeżym produktem, który nie spędził zbyt dużo czasu w transporcie lub na sklepowej półce. Im większe i bardziej widoczne skrętki, tym świeższe jest nasze jajko.

W jajku jest rzeczywiście sporo cholesterolu, bo aż ok. 200 mg (tylko w samym żółtku). U większości ludzi dużo jajek w diecie wcale nie przekłada się jednak bezpośrednio na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Z 200 mg zaledwie kilka pojawia się we krwi.

Według najnowszych badań ilość jajek w diecie nie podnosi zbytnio poziomu cholesterolu we krwi ani nie wpływa na ryzyko chorób serca. Naukowcy podejrzewają, że ma to związek z innymi składnikami, które są zawarte w jajkach i które regulują pracę wątroby. Na podniesienie cholesterolu znacznie większy wpływ ma tłusta dieta i brak aktywności fizycznej niż regularne spożywanie jajek.

Pobierz aplikację smaker

Ze względu na zawartość bardzo dużej ilości witamin i składników odżywczych, jajka nazywane są naturalną multiwitaminą oraz jednym z najzdrowszych naturalnych produktów znanych człowiekowi. Co najważniejsze substancje zawarte w jajkach, są bardzo łatwo przyswajalne, przez co nasz organizm może z nich korzystać w bardzo efektywny sposób. Jedno jajko zawiera m.in. witaminę D, A, K, oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także bardzo duże ilości selenu, który chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i tarczycy. Poza selenem, w jajkach znajdziemy również fosfor oraz, niezbędny kobietom w ciąży, kwas foliowy.

Jajka są prawdziwym sprzymierzeńcem każdej osoby, która chce zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają niedużo kalorii (jedno jajko na twardo to ok. 75 kcal) oraz bardzo mało tłuszczów nasyconych. Tak jak już wspominaliśmy wcześniej, jajka zawierają za to bardzo dużo substancji odżywczych, których nasz organizm bardzo potrzebuje w czasie diety. Dzięki nim dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

Pobierz aplikację smaker

Ciemniejsze, niemal brązowe skorupki nie różnią się wartościami zdrowotnymi od tych białych, nie są też lepszej ani gorszej jakości. Zależą od genów konkretnej kury. Na Wielkanoc polecamy jednak te białe - łatwiej będzie je farbować!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1