Niebezpieczne substancje w niepozornych produktach spożywczych

Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać.

1. Ziemniaki

Niebezpieczne substancje w niepozornych produktach spożywczych
Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki wydają się być niegroźne i tak faktycznie jest w większości przypadków. Jednak zjedzenie zielonego ziemniaka może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości w tym wymioty, ostrą biegunkę, zapalenie nerek, a nawet śpiączkę. Wszystko to za sprawą solaniny, którą możemy znaleźć również w niedojrzałych pomidorach i papryce. Wystarczy źle przechowywać ziemniaki (w jasnym lub ciepłym miejscu), aby stały się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chociaż zielony kolor ziemniaków jest spowodowany wysokim poziomem nieszkodliwego chlorofilu, to jego obecność oznacza również zwiększoną ilość trującej solaniny.

z 6

Komentarze do artykułu (2)

alutka50 20 kwietnia 2018
Wiekszych głupot nie czytałam, histeria i przesada
sum 20 kwietnia 2018
Amigdalina(witamina B17) w pestkach jest antyrakowa.Witamina B17 była stosowana w walce z rakiem już w... Czytaj całość »
Amigdalina(witamina B17) w pestkach jest antyrakowa.Witamina B17 była stosowana w walce z rakiem już w starożytnym Rzymie, Egipcie i Chinach, gdzie migdały były niezbędnym składnikiem diety.