Naturalnie barwione jajka na Wielkanoc

Podczas przygotowań świątecznych nie może zabraknąć czasu na zrobienie kolorowych pisanek. Jajka można ozdobić na różne sposoby, np. za pomocą farbek, specjalnych naklejek czy tasiemek.

Fot. 123RF/Picsel

Kolorowe pisanki można zrobić również w naturalny sposób, barwiąc je za pomocą składników, które często znajdują się w kuchni. Barwienie jajek może być okazją do spędzenia wspólnie czasu i świetną zabawą, nie tylko dla dzieci. Jak w naturalny sposób zabarwić jajka?

Do barwienia jajek będą potrzebne: jajka, najlepiej z białą skorupką i garnek do przygotowania wywaru. Po zagotowaniu wody ze składnikiem, który ma nadać kolor, można dodać trochę octu dla utrwalenia koloru, następnie odcedzić wywar i włożyć do niego wcześniej ugotowane jajka. Im mocniejszy będzie wywar i im dłużej będzie leżeć w nim jajko, tym intensywniejszy kolor uzyska skorupka.

Dzięki burakowi można uzyskać jajka w kolorze różu i czerwieni. Natomiast kolor żółty można otrzymać z wywaru zrobionego z kurkumy, curry, rumianku. Łupiny żółtej cebuli nadadzą skorupce kolor brązowy lub pomarańczowy, w zależności o tego, jak długo jajko będzie leżało w wywarze. Do uzyskania niebieskiego koloru skorupki będzie potrzebny wywaru z czerwonej kapusty lub borówki amerykańskiej. Szpinak i pokrzywa pomogą uzyskać zielony kolor skorupki jajka.


Reklama

 

W celu uzyskania różnych wzorków na skorupce można wypróbować kilka technik. Jedną z nich jest rysowanie po skorupce kredką świecową. W miejscu rysunku skorupka nie zafarbuje się od wywaru. Drugim sposobem uzyskania ciekawych wzorów jest nałożenie płatków kwiatów lub listków (np. natkę pietruszki, gałązkę paprotki) tak, by przylegały gładko do skorupki. Następnie należy owinąć całości kawałkiem pończochy i zabezpieczyć pończochę gumką recepturka, by się nie zsunęła. Po wyjęciu takiego jajka z wywaru, w miejscu, gdzie była gałązka, zostanie niezabarwiony wzorek.

Po uzyskaniu pożądanego koloru skorupki, jajka można dodatkowo natłuścić olejem, by podkreślić barwę. Należy robić to delikatnie, by nie odbarwić skorupki.
Tak przygotowane pisanki możemy włożyć do wielkanocnego koszyczka lub ułożyć na paterze na jajka albo połączyć z kolorowymi figurkami wielkanocnymi, które można znaleźć, np. w sklepie Home&You. W ten sposób można stworzyć niepowtarzalne ozdoby wielkanocne, które można wykorzystać do dekoracji stołu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 90

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2