Nalewka z pigwy - jak zrobić i jakie ma właściwości?

Pigwówka, jak potocznie nazywa się nalewkę przygotowaną z pigwy, to jeden z najbardziej popularnych w Polsce trunków. Jej charakterystyczny aromat i smak oraz piękna, bursztynowa barwa trafia w gust wielu koneserów alkoholu. Jakie są właściwości pigwy i w jaki sposób przygotować domową wersję nalewki? Sprawdzamy.

Fot. 123RF/Picsel

Owoce pigwy są prawdziwą skarbnicą witamin, dlatego przygotowane z nich domowe nalewki to często skuteczne lekarstwo na wiele zdrowotnych przypadłości. Sam proces tworzenia trunku może przynieść wiele satysfakcji i stać się hobby, a butelką samodzielnie wykonanej nalewki warto potem podzielić się z bliskimi lub wręczyć jako prezent przyjaciołom. Przekonaj się, jakie właściwości posiada pigwówka i jak prosto ją zrobić.

Nalewka z pigwy - jakie ma właściwości?

Pigwówkę można przygotować zarówno z owoców pigwy, jak i pigwowca. Choć ich nazwy brzmią podobnie, to zapewniamy, że są to dwie, zupełnie odmienne, rośliny. W Polsce łatwiej wyhodować pigwowca, który jest bardziej odporny na mrozy. Różnice widać też w owocach. Choć w obu przypadkach, surowe nie nadają się do jedzenia, bo są twarde i kwaśne, to owoce pigwy roztaczają wokół siebie przyjemniejszą woń i są większe. Oba te owoce są bogate w pektyny, które mają właściwości żelujące, dlatego można przygotować z nich pyszną nalewkę, syrop (np. do herbaty), macerat, galaretkę, konfitury, dżemy czy sok.
Owoce pigwy zaczynają dojrzewać jesienią (we wrześniu i październiku). Przed ich użyciem należy umyć je pod wodą, aby pozbyć się ze skórki charakterystycznego meszku (już po opłukaniu, skórka błyszczy, jakby była woskowana). Zawierają dużo witaminy z grupy B i witaminę C (nawet więcej od cytryny!). Ponadto są bogate w magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo i wapń.
Ze względu na opisane powyżej właściwości owoców, nalewka z pigwy świetnie rozgrzeje i poprawi odporność organizmu oraz ochroni przed infekcjami i przeziębieniami (dlatego poleca się ją spożywać w małych ilościach w sezonie jesienno-zimowym, najlepiej z dodatkiem miodu lub imbiru). Warto również przygotować bezalkoholową wersję syropu z pigwy, którą w trakcie infekcji można połączyć z lekami. Nalewka sprawdza się przy problemach żołądkowych, działa również przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i może wpłynąć na poprawę apetytu. Pomaga też wesprzeć funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego - usprawnia krążenie krwi, reguluje ciśnienie tętnicze. Choć leczniczych właściwości nalewki z pigwy jest wiele, pamiętaj, że należy ją pić z umiarem! W zbyt dużych ilościach może prowadzić do ciężkich powikłań zdrowotnych.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak zrobić pigwówkę?

Wcale nie zdziwi nas, jeśli po przeczytaniu o właściwościach pigwy, zapragniesz przygotować kilka butelek tej nalewki. Choć w Polsce rzadko uprawia się pigwę (która lubi ciepły klimat), to częściej w ogrodach i na działkach można spotkać krzew pigwowca. Dla wszystkich mieszkańców miast też mamy dobrą wiadomość - na bazarach lub w sklepach spożywczych coraz częściej znajdziemy stoiska z pigwą.
Pigwówkę przygotowuje się najczęściej na przełomie października i listopada, by cieszyć się nią w okolicach Świąt Bożego Narodzenia (powinna leżakować minimum pięć, sześć tygodni). Można ją zrobić na kilka sposobów - na przykład na spirytusie, ale również na miodzie. Podstawą całego procesu jest oczywiście zebranie odpowiednich składników. Potrzebujesz owoców pigwy (które należy dokładnie umyć, oczyścić i pozbawić gniazd nasiennych), cukru i 95% spirytusu. Popularną metodą jest zasypanie owoców cukrem, a gdy puszczą soki - zalanie je alkoholem. Niektórzy robią jednak dokładnie na odwrót, czyli najpierw zalewają owoce spirytusem, a po upływie miesiąca wlewają do takiej zalewy syrop cukrowy.
Po przygotowaniu mikstury, należy ją odłożyć i oczekiwać. To właśnie ten moment dłuży się najbardziej. Nalewka z pigwy wymaga cierpliwości - im dłużej stoi, tym głębszy aromat uzyska, a napój stanie się przejrzysty (klarowny). Upływ czasu sprzyja też barwie trunku - kolor staje się ciemniejszy, bardziej herbaciany. Ostatnim krokiem jest przefiltrowanie nalewki i rozlanie jej do mniejszych butelek.

 

Sprawdź: Uprawa pigwy w ogrodzie - wszystko, co warto wiedzieć

Nalewka z pigwy - przepis

Zainspiruj się prostą recepturą na pigwówkę:

 

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 300 g cukru
  • litr spirytusu
  • woda

 

Wykonanie:

1) Umyj dokładnie owoce (tak, aby pozbyć się meszku i uzyskać efekt woskowanej skórki), obierz je i wydrąż nasiona. Pokrój na mniejsze kawałki.

2) Przygotuj słoik lub szklane naczynie o pojemności trzech litrów i umieść w nim pokrojone owoce pigwy. Zalej w całości spirytusem (alkohol rozcieńcz z wodą w promocji 40% wody i 60% alkoholu).

3) Dokręć mocno słoik i wstrząśnij. Mikstura musi się połączyć.

4) Szklane naczynie umieść w ciemnym i chłodnym miejscu na miesiąc. Potem dodaj cukier, zakręć ponownie słoik i wstrząśnij. Odstaw na tydzień.

5) Po tym czasie przefiltruj nalewkę. Złożoną kilkukrotnie gazę lub płócienną ściereczkę, przymocuj gumką recepturką na otworze słoika, po czym przelej przez nią trunek (materiał zbierze cały osad). Rozlej do butelek.

Zobacz: Czekoladowe ciacho z wiśniową konfiturą - idealne do nalewki:

Jak udoskonalić nalewkę z pigwy?

W przypadku, jeśli twoja nalewka wyszła zbyt mocna, możesz ją rozcieńczyć wodą. Jeśli z kolei wyszła zbyt słodka, dolej do niej trochę wódki - przełamiesz smak cukru. Z pewnością możesz też do nalewki dodać miodu, imbiru lub... cebuli - wzmocni to jej lecznicze działanie.

 

Sprawdź: Jak wybrać butelkę na nalewkę?

 

Smak i aromat nalewki z pigwy z pewnością rozgrzeje cię w niejeden jesienny i zimowy wieczór. Spożywana w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wesprzeć organizm. Będzie też świetnym prezentem pod choinkę. Proponujemy kilka przepisów na to, jak wykonać domową nalewkę z pigwy:

1. Pigwówka

Pigwówka

Fot. Facet_w_kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pigwówka

 

2. Pigwówka, czyli nalewka z pigwowca

Pigwówka, czyli nalewka z pigwowca

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Nalewka z pigwowca

 

3. Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Nalewka z pigwy

 

4. Pigwówka

Pigwówka

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa pigwówka

 

5. Pigwówka - nalewka z pigwy

Pigwówka - nalewka z pigwy

Fot. Mmao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowa pigwówka


6. Pigwówka nalewka z pigwy - wersja dla niecierpliwych

Pigwówka nalewka z pigwy - wersja dla niecierpliwych

Fot. Cytrynkaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ekspresowa nalewka z pigwy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 35001

60 min
42
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 636

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 189

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7