Najlepsze surówki z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem czy z oliwą? A może wolisz bardziej fit wersję? Opcji jest mnóstwo! Mamy dla ciebie najlepsze przepisy na surówkę z czerwonej kapusty. Aż ślinka cieknie!

Fot. 123RF/Picsel

Czerwona kapusta to wyjątkowe warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Niewątpliwie świetnie sprawdza się w surówkach. Opcji przygotowania takiego dodatku do dań głównych jest mnóstwo. Sprawdź poniżej, dlaczego w ogóle warto jeść czerwoną kapustę (przede wszystkim na surowo - wówczas ma więcej wartości odżywczych). Polecamy ci również świetne przepisy. Sprawdź już teraz!

Czerwona kapusta owiana złą sławą?

Okazuje się, że czerwona kapusta wcale nie ma najlepszej opinii. Wielu osobom kojarzy się z ciężkostrawnością i nie najlepszym smakiem. To pierwsze wzięło się z połączenia tego warzywa w daniach głównych. Czerwona kapusta najczęściej była (i nadal jest) podawana przede wszystkim z golonkami, żeberkami, kiełbasami czy innymi tłustymi mięsami. Rzeczywiście takie połączenie może niekoniecznie dobrze wpływać na nasze brzuchy, doprowadzając do bólu i dyskomfortu. Zatem to nie czerwona kapusta powoduje te dolegliwości.

To warzywo o nietuzinkowym kolorze pochodzi z rodziny takich roślin jak brokuły, kalarepa, jarmuż, czy brukselka. Jak nietrudno się domyślić, ma mnóstwo wartości odżywczych. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że w czerwonej kapuście znajduje się tyle samo witaminy co w cytrynie. Dodatkowo znajdziemy tutaj witaminy z grupy B, dużo witaminy A, czy witaminy z grupy E, czy K. Oczywiście, jedząc to warzywo, nie należy obawiać się kalorii - w stu gramach jest ich tylko 30.

Kapusta czerwona to także źródło siarki wpływającej pozytywnie na stan paznokci, skóry czy włosów. Nie brakuje w niej również arsenu, wapnia, magnezu, potasu czy kwasu foliowego. Mnóstwo wartości odżywczych znajduje się w zewnętrznych liściach, czyli tych, które często lądują w odpadkach. Nie warto ich wyrzucać. Można spokojnie użyć ich właśnie do przygotowania surówek, ale też np. wycisnąć na sok (w połączeniu z innymi warzywami i owocami będzie smakować wyśmienicie) czy dodać do zupy.

Czerwona kapusta - jak kupować?

Wybór czerwonej kapusty w sklepie czy na targowisku nie powinien stanowić problemu. Warto przyjrzeć się zewnętrznym liściom. Najlepiej by wybierać okazy bez wad. Zbite liście mogą świadczyć o nieświeżości warzywa. Oczywiście niektóre zewnętrzne liście mogą być uszkodzone czy zeschnięte. Wówczas należy je po prostu wyrzucić. Nie warto jednak pozbywać się wszystkich zewnętrznych liści. Te w dobrym stanie zostaw i zjedz! Są bowiem bardzo zdrowe, o czym wspomnieliśmy powyżej.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Surówka z czerwonej kapusty - z czym ją jeść?

Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty? Z czym to warzywo będzie komponować się najlepiej? Opcji jest wiele. Surówka z czerwonej kapusty często składa się także z jabłka, cebuli czy pora. Poniżej znajdziesz takie tradycyjne receptury, ale też te bardziej oryginalne. Wypróbuj je wszystkie i znajdź swoje ulubione smaki.

Najlepsze przepisy na surówkę z czerwonej kapusty

Zebraliśmy dla ciebie najlepsze przepisy na surówkę z czerwonej kapusty. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie i to zdanie wcale nie jest przesadzone. Pamiętaj, że możesz eksperymentować wedle swojego uznania. Czerwona kapusta to bardzo wdzięczne warzywo, które będzie świetnie smakowało w połączeniu z wieloma składnikami. Do dzieła!

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty - podstawowy przepis

Zacznij od podstawowego przepisu. Naszym zdaniem to najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Czasem, to co najprostsze, jest najlepsze, prawda? Zobacz, jak ją przygotować.

Składniki:

  • ¼ połówki czerwonej kapusty
  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ jabłka
  • opcjonalnie kawałek białej części pora
  • Pieprz i sól do smaku

 

Wykonanie:

Kapustę umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Por pokrój w drobne plasterki. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach (nie musisz obierać ze skóry). Wszystko wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Jeżeli chcesz, możesz surówkę przygotować w mikserze. Będzie szybciej :)

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Do surówki z czerwonej kapusty można śmiało dodać też majonez. Zresztą ten sos pasuje przecież do wszystkiego, prawda? Sprawdź kolejną recepturę na surówkę z czerwonej kapusty.

 

Składniki:

  • ¼ połówki główki czerwonej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • ½ cebuli
  • ½ jabłka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pieprz i sól do smaku

 

Wykonanie:

Kapustę zetrzyj, podobnie jak marchewkę i jabłko. Cebulę drobno pokój. Wszystko wymieszaj z sokiem, majonezem (dla zmniejszenia kaloryczności jedną łyżkę możesz zastąpić jogurtem greckim) i przyprawami. Surówkę możesz ozdobić zieloną pietruszką. Pycha!

 

Sprawdź także: surówka z czerwonej kapusty z octem

Surówka z kapusty czerwonej ze śliwką

A teraz bardzo ciekawa wariacja na temat surówki z czerwonej kapusty. Czy wiesz, że warzywo to doskonale będzie smakować w połączeniu z suszoną śliwką? Przekonaj się sam. Oto przepis.

Składniki:

  • 1/4 połówki główki czerwonej kapusty
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1/2 jabłka
  • Pieprz i sól
  • 1 łyżeczka słodzidła, np. syropu z agawy, miodu czy po prostu cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 5 suszonych śliwek

 

Wykonanie:

Kapustę zetrzyj, podobnie jak jabłko i cebulkę. W kubeczku wymieszaj słodzidło, majonez i jogurt. Śliwki drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj i gotowe! Ta surówka to prawdziwe kulinarne złoto!

Zobacz: Kolorowy colesław

Surówka z kapusty czerwonej z chrzanem

Czerwona kapusta świetnie smakuje w połączeniu z chrzanem. Tego smaku musicie spróbować nie tylko na Wielkanoc!

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki majonezu
  • Pieprz i sól
  • Szczypta cukru

 

Wykonanie:

Kapustę, jabłko i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z resztą składników i... spróbuj nie zjeść od razu wszystkiego!

Surówka z czerwonej kapusty i rodzynek

Mamy dla ciebie też przepis na surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami i... ziarnami słonecznika. Taka odmiana będzie świetnie smakować nie tylko jako dodatek do dań głównych, ale również jako samodzielna przekąska. Naszym zdaniem to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodzidła, np. syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz

 

Wykonanie:

Warzywa i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Słonecznik upraż na patelni. Wszystkie składniki wymieszaj i jedz zaraz po przygotowaniu (potem ziarna namokną i surówka nie będzie smakować tak dobrze).

Od której surówki zaczniesz? Proponujemy od razu przygotować je wszystkie! Są przepyszne, zdrowe i atrakcyjnie wyglądają. Kolor warzywa zapewnia też doznania optyczne. Miłego przygotowywania i na zdrowie!

Sprawdź także inne przepisy na surówki z czerwonej kapusty. Mamy dla ciebie aż sześć inspiracji:

1. Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Czerwona kapusta duszona

Czerwona kapusta duszona

Czerwona kapusta duszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Modra kapusta z rodzynkami

Modra kapusta z rodzynkami

Modra kapusta z rodzynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kapusta czerwona na piwie

Kapusta czerwona na piwie

Kapusta czerwona na piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Czerwona kapusta z chrzanem żurawinowym

Czerwona kapusta z chrzanem żurawinowym

Czerwona kapusta z chrzanem żurawinowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
12
60 min
4
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 121

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2