Najlepsze przepisy na przetwory z truskawek

Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory.

Fot. 123RF/Picsel

Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często opatrzone hasłami w stylu „jak u mamy" lub „z domowej spiżarni" mogą być nafaszerowane barwnikami, aromatami i sztucznymi środkami konserwującymi.

Samodzielne przygotowanie zapasów stwarza możliwość kontroli jakości, poczynając od wyboru owoców (np. ekologicznych, z własnej działki) aż do ostatecznego procesu pasteryzacji. Otwierając słoik po kilku miesiącach pobytu w spiżarce dokładnie wiemy, co znajduje się w środku. Ponadto, smaku własnoręcznie przyrządzonych dżemów nie da się porównać z żadnym, nawet najlepiej zakonserwowanym, „sklepowym" produktem.

Ciekawe przetwory z truskawkami w roli głównej

W czerwcu na naszych stołach królują uwielbiane przez wszystkich truskawki, z których warto przygotować mnóstwo owocowych zapasów. Pamiętajmy, by nie odkładać robienia przetworów na ostatnią chwilę - w pierwszych dwóch tygodniach czerwca truskawki są dojrzałe, jędrne i soczyste, słowem - idealnie nadają się na dżemy, nalewki, konfitury oraz galaretki. Aby mieć pewność, że wyjdą naprawdę doskonałe, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!

 

1. Kompot z truskawek

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mogłoby się wydawać, że tradycja przygotowywania kompotów powoli ginie. Warto temu przeciwdziałać, gdyż napoje przygotowane w ten sposób są o niebo smaczniejsze od sklepowych półproduktów.

2. Dżem truskawka-rabarbar-cynamon

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kanapka z dżemem według przepisu naszej użytkowniczki z pewnością poprawi wam humor w ponury zimowy lub jesienny wieczór. Smakuje obłędnie i natychmiast przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni.

3. Czekodżem z truskawek

Fot. McDusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Połączenie truskawek i czekolady z pewnością spodoba się maluchom, jednak możemy się założyć, że i nie jeden dorosły zacznie podjadać ten dżem ze słoiczka.

4. Dżem truskawka-róża

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten dżem idealnie nada się do nadziewania pączków lub przekładania ciast biszkoptowych. Tego aromatu nic nie zastąpi.

5. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie wykorzystywaliście kwiatów czarnego bzu w kuchni, najwyższy czas nadrobić zaległości, a przepis naszej użytkowniczki będzie dla was doskonałym pretekstem.

6. Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wiedzieliście o tym, że truskawki można łączyć z pieprzem? Ten nietypowy duet, zaskakująco dobrze ze sobą współgra. Delikatne owoce nabierają wyrazistości i charakteru.

7. Szybki dżem truskawkowy

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowaliśmy również propozycję dla zabieganych. Przygotowanie tego dżemu zajmie wam dosłownie kilkanaście minut. A efekt? Porównywalny z wielogodzinnym smażeniem konfitury.

8. Nalewka truskawkowa

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warto również pamiętać, że z truskawek można przygotowywać również nalewki. Nasza użytkowniczka podzieliła się z nami bardzo starym przepisem, który doskonaliła przez lata.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4