Na co zwracać uwagę, robiąc mielone? Wybierz najlepsze mięso na kotlety

W teorii przygotowanie kotletów mielonych to nic trudnego. Sekretem tego pysznego, polskiego obiadu jest oczywiście świeże mięso o najwyższej jakości. Czy wiesz, jak wybrać mięso na kotlety mielone? Poznaj sekret i przepisy na pyszne kotlety mielone w różnych wersjach.

| Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Wiele osób traktuje kotlety mielone jako smaczne, ale dosyć nudne danie, które serwuje się jedynie wtedy, gdy nie ma czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Tymczasem odpowiednio zrobione mięso może stać się gwiazdą każdego posiłku. Należy tylko uzbroić się odpowiedni przepis. Jak kupić dobre mięso mielone? Przekonaj się, zanim wybierzesz się do sklepu.

Sprawdź także: Kotlety mielone lepsze niż u babci. Tak zrobione zawsze wychodzą

Jak kupić dobre mięso mielone?

Jeśli musisz kupić paczkowane mięso, pamiętaj, aby dokładnie zapoznać się z etykietą na opakowaniu. Najlepszym wyborem będzie produkt zawierający niemal 100 proc. mięsa. W składzie może pojawić się również sól, jako środek konserwujący, ale nie powinno być jej zbyt dużo. Masz wtedy pewność, że jest on pozbawiony zbędnych spulchniaczy i sztucznych dodatków.

Zastanów się też dwa razy, zanim kupisz tzw. mięso garmażeryjne, w którym ilość prawdziwego mięso czasem nie przekracza nawet 50 proc. Reszta to tłuszcz, mięso oddzielone mechanicznie, błonnik, białko roślinne, konserwanty, woda oraz inne „wypełniacze". Składniki te sprawiają, że mięso zwiększa swoją objętość i dłużej utrzymuje ładny wygląd, jednak nie polepsza to jego jakości.

Co jeszcze, poza etykietą, powinno zwrócić twoją uwagę w czasie zakupów? Mięso mielone, kupowane na wagę, nie powinno mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięte ani zbyt wilgotne. W innym wypadku możesz być pewny, że zostało przygotowane ze starego mięsa, a dodatkowo jego data przydatności do spożycia właśnie się kończy. Świeże mięso powinno być matowe i mieć żywą, bordową (wołowina) lub lekko różową (pozostałe rodzaje mięs) barwę.

Mielone domowej roboty

Najprostszym i najpewniejszym sposobem jest samodzielne zmielenie kawałka mięsa w specjalnej maszynce. Wówczas masz pewność, że nie znajdą się w nim zupełnie zbędne stabilizatory i spulchniacze. Świetnie nadadzą się do tego lekko poprzerastane tłuszczem kawałki wieprzowiny lub wołowiny. Do mielenia nadaje się również mięso drobiowe, z którego przygotujesz nieco odchudzone wersje znanych klasyków.

Jak zrobić idealne kotlety mielone?

Kluczem do sukcesu jest pieczywo pszenne, zarówno świeże, jak i czerstwe. Na każdy kilogram masy mięsnej powinno dodać się 100 g bułki, wcześniej namoczonej w wodzie lub mleku. Moczenie pieczywa w mleku sprawia, że mięso po obróbce termicznej będzie soczyste i delikatne, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni. Ponadto nabiał neutralizuje nieprzyjemny zapach, jaki towarzyszy niekiedy mięsu.

Najczęściej używanym środkiem spajającym kotlety mielone są jajka, które podczas gotowania ścinają się i wiążą wszystkie składniki. Jaja można zastąpić mąką ziemniaczaną, kaszą manną, a nawet gotowanymi ziemniakami. Aby kotlety mielone były smaczne, musisz jeszcze dodać odpowiednie przyprawy. Oprócz soli i pieprzu możesz doprawić je majerankiem, tymiankiem, oregano, bazylią, estragonem, koperkiem czy natką pietruszki. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj czosnek, paprykę lub cebulkę

Sekretem idealnych kotletów mielonych jest dobre wyrobienie mięsa z dodatkiem wody. Pół szklanki na kilogram mięsa wystarczy, by sznycle były miękkie i soczyste. Technika smażenia jest również ważna. Aby kotlety mielone były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku należy je smażyć na gorącym tłuszczu. Najlepszy do smażenia jest smalec, olej oraz klarowane masło. Rozpocznij na dużym ogniu, potem go zmniejsz i smaż mięso przez trzy, cztery minuty na średnim ogniu. Jeśli ogień będzie za duży, spalisz wierzchnią warstwę, a środek pozostanie surowy. Mielone usmażone na zbyt małym ogniu z kolei wchłoną tłuszcz i będą ciężkostrawne.

Najlepsze przepisy na mielone

A co poza mięsem należy dodać do kotletów, aby smakowały równie dobrze, co te robione przez babcię? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Spróbuj mielonych w ich wykonaniu, a z pewnością nie pożałujesz. Oto niektóre z ich propozycji:

1. Kotlety mielone

 Kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mielone z jajkiem sadzonym (z oczkiem)

 Mielone z jajkiem sadzonym (z oczkiem) Zobacz przepis

Mielone z jajkiem sadzonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone

 Kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nadziewane mielone

 Nadziewane mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Mielone po budapesztańsku

 Mielone po budapesztańsku Zobacz przepis

Mielone po budapesztańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety mielone

 Kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety mielone po lwowsku

 Kotlety mielone po lwowsku Zobacz przepis

Kotlety mielone po lwowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlety mielone z chrzanem

 Kotlety mielone z chrzanem Zobacz przepis

Kotlety mielone z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Mielone w boczku

 Mielone w boczku Zobacz przepis

Mielone w boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Mielone z pieczarkami

 Mielone z pieczarkami Zobacz przepis

Mielone z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Borowik amerykański - nowy grzyb w polskich lasach. Jak go rozpoznać? »

Przez miesiąc piła czternastogodzinny rosół kolagenowy. Efekty przerosły oczekiwania »

Przysmak dzieciństwa wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza idealny przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 99

>60 min
9
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 515

30 min
9
Ciasta Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy to klasycznie przygotowane ciasto i minimum składników. Prz...

Odsłon: 831

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1