Mogłoby się wydawać, że przygotowanie kotletów mielonych to przysłowiowa bułka z masłem. Jednak aby smakowały naprawdę dobrze, warto zadbać o kilka detali.
Fot. 123RF/Picsel
Wiele osób traktuje kotlety mielone jako smaczne, ale dosyć nudne danie, które serwuje się jedynie wtedy, gdy nie ma czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Tymczasem odpowiednio zrobione mięso może stać się gwiazdą każdego posiłku. Należy tylko uzbroić się odpowiedni przepis.
Jak kupić dobre mięso mielone?
Jeśli musicie kupić paczkowane mięso, pamiętajcie, aby dokładnie zapoznać się z etykietą na opakowaniu. Najlepszym wyborem będzie produkt zawierający niemal 100% mięsa. W składzie może pojawić się również sól, jako środek konserwujący, ale nie powinno być jej zbyt dużo. Mamy wtedy pewność, że jest on pozbawiony zbędnych spulchniaczy i sztucznych dodatków.
Zastanówcie się dwa razy zanim kupicie tzw. mięso garmażeryjne, w którym ilość prawdziwego mięso czasem nie przekracza nawet 50%. Reszta to tłuszcz, mięso oddzielone mechaniczne, błonnik, białko roślinne, konserwanty, woda oraz inne „wypełniacze". Składniki te sprawiają, że mięso zwiększa swoją objętość i dłużej utrzymuje ładny wygląd, jednak nie polepsza to jego jakości.
Co jeszcze, poza etykietą, powinno zwrócić naszą uwagę w czasie zakupów? Mięso mielone kupowane na wagę nie powinno mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięte ani zbyt wilgotne. W innym wypadku możemy być pewni, że zostało przygotowane ze starego mięsa, a dodatkowo jego data przydatności do spożycia właśnie się kończy. Świeże mięso powinno być matowe i mieć żywą, bordową (wołowina) lub lekko różową (pozostałe rodzaje mięs) barwę.
Mielone domowej roboty
Najprostszym i najpewniejszym sposobem jest samodzielne zmielenie kawałka mięsa w specjalnej maszynce. Wówczas mamy pewność, że nie znajdą się w nim zupełnie zbędne stabilizatory i spulchniacze. Świetnie nadadzą się do tego lekko poprzerastane tłuszczem kawałki wieprzowiny lub wołowiny. Do mielenia nadaje się również mięso drobiowe, z którego przygotujemy nieco odchudzone wersje znanych klasyków.
A co poza mięsem należy dodać do kotletów, aby smakowały równie dobrze co te robione przez babcię? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Spróbujcie mielonych w ich wykonaniu, a z pewnością nie pożałujecie. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Bilcia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety mielone z chili i fetą
Fot. Tosziba2 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Orionka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kotlety mielone w sosie koperkowym
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kotlety mielone ze śmietaną
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Kotlety mielone z botwinką
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie