Najlepsze ciasta na święta

Piernik

Najlepsze ciasta na święta
DziablicaWKuchni na Smaker.pl

Piernik to ciasto, które mogło pojawić się w Polsce między XIII i XIV wiekiem, gdyż dopiero wtedy w Europie poznano niezbędne do niego przyprawy korzenne: goździki, cynamon i imbir. Słowo „piernik” pochodzi od słowa „pierny”, czyli „korzenny”. Bardzo wcześnie produkcję pierników rozpoczęto w Gdańsku i Toruniu. Były to jednak przysmaki ekskluzywne, na które stać było niewielu, ze względu na koszty importowanych przypraw i bakalii.

Pierwszy znany przepis na pierniki pochodzi z „Compendium medicum auctum, to iest krótkie zebranie y opisanie chorób, ich różności, przyczyn, znaków, sposobów do leczenia”. Brzmi on następująco: ”Weź miodu przaśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego, gwoździków, cynamonu, gałek, kubebów, kardamonu, hanyżu nietłuczonego, skórek cytrynowych drobno krajanych, cukru ileć się będzie zdało, wszystko z grubsza jak miód ostygnie, że jeno letni będzie, wsyp mąki żytniej, ile potrzeba, umieszaj, niech tak stoi nakryto, aż dobrze wystygnie, potym wyłóż na stół, gnieć jak najmocniej, przydając mąki ile potrzeba, potym nakładź cykaty krajanej albo skórek cytrynowych w cukrze smażonych, znowu przegnieć i zaraz formuj pierniki, wielkie według upodobania porobiwszy, możesz znowu po wierzchu tu i ówdzie wtykać cykatę krajaną, do wierzchu pozyngowawszy piwem kłaść do pieca i wyjąwszy je jak się przepieką, znowu je zyngować miodem z piwem smażonym i znowu po wsadzeniu do pieca”.

Reklama

Piernik tradycyjnie słodzi się miodem pszczelim, który jest nieodzowny, by piernik nabrał prawdziwego, świątecznego aromatu. Przyprawy dodawane do piernika to goździki, cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, a także anyż i lawenda. Ciasto w wersji staropolskiej musi także dojrzeć, aby miał odpowiednią, pulchną konsystencję - potrzebujemy na to 3-4 tygodnie. Piernik to ciasto bardzo trwałe - można je przechowywać nawet miesiącami.

Z ciasta piernikowego można też wycinać ciasteczka - pierniczki. W wielu regionach Polski piernik wypiekany w dużej blasze przecina się i przekłada np. marmoladą czy powidłami śliwkowymi, tak jak na przykład piernik lubelski.

Pierniki ze sklepów niekoniecznie dojrzewają, mogą być także słodzone cukrem zamiast miodem lub miodem syntetycznym.

Przepis na tradycyjny piernik staropolski (ten ze zdjęcia) znajdziecie u DziablicaWKuchni - pamiętajcie, że poleżakować musi co najmniej dwa tygodnie!

Więcej przepisów na aromatyczne pierniki znajdziecie w książce kucharskiej do wydrukowania!

z 5