Na upały: chłodnik!

Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, jak przygotować wspaniałą zupę na słodko i na słono.

Fot. 123RF/Picsel

Od tego, jaki smak chłodnika chcesz osiągnąć, zależy, jaki rodzaj bazy wybierzesz. Najbardziej orzeźwiają chłodniki zrobione na bazie mlecznej. Do jej przygotowania wykorzystaj jogurt, maślankę, kefir albo zsiadłe mleko. Chłodniki mleczne szczególnie dobrze wpłyną na stan zdrowia osób, skarżących się na wzdęcia czy niestrawność oraz chorujących na osteoporozę. Warto je również podawać dzieciom w okresie intensywnego wzrostu.

Jeśli brakuje ci energii, jesteś osłabiony oraz lubisz kwaśne smaki, to chłodnik na kwaśnej bazie jest dla ciebie. Możesz ją zrobić z wody z ogórków kiszonych albo z zakwasu buraczanego. Ważnym składnikiem takiej bazy jest również czosnek, który wspomoże trawienie oraz obniży poziom cholesterolu we krwi.

Najlepszą propozycją dla osób, które cenią wytrawny smak potraw, jest chłodnik na bazie bulionu. Można go zrobić na bazie wywaru warzywnego albo mięsnego. Jeśli chcesz, aby smak wywaru był bardziej intensywny, ugotuj go w mniejszej ilości wody. Dzięki takiej bazie, dostarczysz organizmowi naturalne lekarstwo, które oczyści go z toksyn i przyspieszy przemianę materii. Liście laurowe, pieprz i włoszczyzna to doskonałe dodatki do tej zupy.

Nie bój się eksperymentów

Wiśnie, jagody, borówki, truskawki , nadają się nie tylko do zrobienia smacznego ciasta, kompotu czy musu, ale równie dobrze mogą stać się podstawą pysznego chłodnika. Zaskakujące? A co powiecie na chłodnik z arbuzem albo melonem? Robi się coraz bardziej egzotycznie i nieprzewidywalnie, dlatego, warto tu zaznaczyć, że te owocowe zupy dobrze smakują zarówno z groszkiem ptysiowym, jak i z drobnym makaronem. Równie ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie chłodnika z warzywami. Na upalne dni znakomicie sprawdzi się chłodnik z marchewki i kardamonu. Pysznym okaże się również rzodkiewkowy chłodnik. Warto zasmakować także w smakach proponowanych przez kuchnie innych krajów. Może tym razem, chłodnik litewski zastąpić chłodnikiem tureckim i zamiast botwinki użyć orzechów włoskich i mięty. Nasi wschodni sąsiedzi również mają coś do powiedzenia w tej kwestii. Tradycyjna rosyjska okraszka to nic innego jak chłodnik z ogórkami, ziemniakami , kiełbasą i jajkami. Jeżeli jednak ta zupa wydaje ci się zbyt treściwa na upały, polecamy spojrzeć na bułgarski tarator z zielonym ogórkiem, orzechami, kefirem i lubczykiem. Francuska kuchnia proponuje nam prostą vichysoisse, czyli chłodnik z porami, selerem naciowym i ... krewetkami zamiast chleba.

Jak zrobić dobry chłodnik?

Upalne dni sprzyjają jedzeniu chłodnika, więc przygotowując go, poeksperymentujmy z jego smakiem. Chłodnik nie musi być nudny. Przekonaj się sam. Poznaj wyjątkowe przepisy naszych użytkowników i ciesz się orzeźwiającym chłodnikiem w te gorące dni.

 

1. Chłodnik litewski

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chłodnik ze szczawiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Gazpacho

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Chłodnik truskawkowy z awokado

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Chłodnik z melona

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Zielony chłodnik

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Chłodnik z ogórkiem, orzechami i rodzynkami

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Orzeźwiający chłodnik z limonką

Fot. Chilinezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 82

15 min
3
15 min
7
>60 min
3
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 166

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2