Mrożenie jedzenia – jak robić to poprawnie?

Odpowiednie przechowywanie żywności wpływa na jej jakość i świeżość, a także na termin przydatności do spożycia. Jednym ze sposobów przechowywania jedzenia jest mrożenie. Pozwala ono na oszczędzenie czasu i tworzenie zapasów. Jak prawidłowo mrozić jedzenie, by dłużej zachowało swoją świeżość? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Fot. 123RF/Picsel

Produkty, które chcesz zamrozić, powinny być świeże, dlatego najlepiej mrozić posiłek od razu po jego przygotowaniu i wystudzeniu. Produkty wkładane do zamrażalnika muszą być schłodzone. Gorące jedzenie może odmrozić produkty, które już znajdują się w zamrażarce. Poza tym gorące jedzenie może mrozić się nierównomiernie.
Podziel żywność na mniejsze porcje. Dzięki temu rozmrozisz taką ilość jedzenia, jaką potrzebujesz, a nie cały zapas. Rozmrożone produkty trzeba dość szybko zjeść, dlatego ważne jest odmrożenie konkretnej porcji, tak by reszta się nie zmarnowała.
Rozmrożone jedzenie nie powinno być ponownie mrożone, ponieważ rozwijają się bakterie, które spowodują popsucie się jedzenia. Dlatego nie zamrażaj żywności, która już raz była mrożona. Mrozić ponownie można jedynie jedzenie, które między jednym a drugim zamrażaniem uległo obróbce termicznej, np. gotowaniu.
Wykorzystaj odpowiednie opakowania. Jeśli masz mało miejsca, możesz użyć plastikowych woreczków strunowych przeznaczonych do mrożenia, dostępnych np. na Allegro. Żywność możesz również mrozić w plastikowych pojemnikach. Unikaj mrożenia w szklanych słoikach i pojemnikach, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury mogą pęknąć. Jeśli jednak zdecydujesz się na mrożenie w szklanych słoikach, nie wypełniaj ich po brzegi.

Reklama

 

Postaraj się, by w pojemnikach do mrożenia było jak najmniej powietrza. Jeśli nie posiadasz pojemników próżniowych, to wystarczy, że przed zamknięciem woreczka pozbędziesz się z niego jak najwięcej powietrza. Tlen zmienia kolor żywności i wysusza je.
Opisuj swoje mrożonki i pilnuj dat. Jedzenie nie może być zamrożone na nieograniczony czas. Dlatego opisz każdą porcję zamrożonego jedzenia nazwą produktu i datą jego zamrożenia. Jedzenie z najdłuższą datą przechowuj z przodu zamrażalnika, by zjeść je w pierwszej kolejności. Jeśli jedzenie leży za długo, może nie być zdatne do spożycia.
Mrozić możesz bardzo dużo produktów, między innymi owoce, warzywa, mięso, czy ryby, a nawet drożdże, ale także gotowe dania np. zupy, pulpety, kotlety, gotowe sosy.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Słodko-ostry pak choi

Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...

Odsłon: 163

15 min
5
Desery Bezglutenowa babka kokosowa

Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...

Odsłon: 8426

>60 min
25

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1