Mleko roślinne - jak je zrobić?

Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste.

Mleko roślinne - jak je zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i firmy, może wahać się od 5 do 15 złotych. Na szczęście problem jest bardzo łatwy do rozwiązania: wystarczy zacząć przygotowywać mleka roślinne samemu!

Mleka roślinnego bez obaw można używać w kuchni podobnie jak krowiego. Jako dodatek do śniadań, naleśników, deserów i ciast, oraz kawy. Należy jednak pamiętać, że będzie ono zachowywało się inaczej niż krowie. Bardzo trudno jest je spienić, posiada też inną konsystencję oraz smak. Maksymalny czas przechowywania mleka roślinnego w lodówce to około 3 - 4 dni. Po tym czasie kwaśnieje i nie nadaje się do spożycia. Produkty uboczne, które zostają po oddzieleniu cieczy od części stałej śmiało można wykorzystać do wypieku chleba, ciast, deserów, przygotowania smarowideł, twarogów, lub kotletów. W końcu w roślinnej kuchni nic się nie marnuje!

Mleko sojowe

W sklepach i restauracjach jest to najczęściej spotykany wariant mleka roślinnego. Czasochłonne w przygotowaniu, o smaku zbliżonym do fasoli. Ze względu na specyficzny posmak, warto soję dosłodzić syropem z agawy, lub innym słodem.

Do przygotowania mleka sojowego potrzeba jedynie ziaren soi i wody. Ziarna należy zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc. Kolejnego dnia powinniśmy je kilkukrotnie przepłukać, umieścić ziarna w blenderze, zalać niedużą ilością wody i zmielić do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnym krokiem jest zagotowanie wcześniej przygotowanej pasty sojowej z kilkoma szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając zimną wodą, w celu obniżenia się powstającej piany. Płyn należy oddzielić od okary przy pomocy sitka wyłożonego gazą. Tak powstałe mleko sojowe można dosłodzić do smaku, a produkt uboczny, czyli okarę, wykorzystać do wypieków lub pasztetów.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to jedno z najsmaczniejszych mlek roślinnych. Jest lekko słodkie, delikatne i kremowe, o wyraźnie wyczuwalnym, migdałowym aromacie. Proces produkcji jest bardzo łatwy i analogiczny we wszystkich przepisach. Migdały należy zalać wodą i pozostawić na noc. Następnie musimy je zmiksować w blenderze, a powstałą w ten sposób masę bardzo mocno odcisnąć przez gazę. Do przygotowania tego rodzaju mleka można użyć migdałów ze skórką lub bez. Z powodzeniem możemy również wykorzystać płatki migdałowe.

Mleko owsiane

Mleko owsiane można przygotować na dwa sposoby zależnie od tego, ile mamy czasu, i czy posiadamy ziarno owsa. Jeśli mleko potrzebne jest natychmiast, to zdecydowanie warto wybrać wariant z płatkami owsianymi. Wystarczy w kielichu blendera umieścić płatki wraz z wodą, zmiksować i przecedzić przez gazę. Tym sposobem produkcja mleka roślinnego w domu jest niebywale szybka.

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe najczęściej kupuje się w puszcze. Niestety, ale konsystencja takiego produktu sprawia, że nie nadaje się on np. jako dodatek do kawy. Co więcej, koszt jednej puszki mleka kokosowego wynosi około 5 złotych. Natomiast z 200 gramów wiórków kokosowych, kosztujących około 3 zł, można przygotować aż 1 litr mleka. Różnica jest znaczna, szczególnie jeśli chodzi o skład. Mleko kokosowe przygotowuje się z namoczonych wiórków kokosowych oraz wody. Po zmiksowaniu blenderem wystarczy płyn dokładnie przecedzić przez gazę.

Zobacz też: Najlepsze potrawy kuchni śląskiej

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe jest dużo bardziej rozcieńczone i zdecydowanie mniej wyraziste w smaku niż inne rodzaje mlek roślinnych. Aby przygotować taki napój, należy zagotować ryż z wodą oraz szczyptą soli. Ważny jest czas gotowania: około 2 godzin na bardzo małym ogniu. Następnie całość należy rozcieńczyć wodą i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Po przecedzeniu, mleko nadaje się do spożywania zarówno na zimno jak i na ciepło. Chcąc nadać mu nieco więcej smaku, możemy dodać do niego cynamon, kardamon lub wanilię.

Mleko jaglane

Mleko jaglane czyli mleko z kaszy. Jest kremowe i delikatne, o słodkim posmaku. Nie nadaje się jednak jako dodatek do kawy. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie dodanie go do koktajli, ciast i deserów. Mleko jaglane przygotowuje się poprzez zblendowanie ugotowanej kaszy jaglanej z orzechami nerkowca. Warto dorzucić do smaku ekstrakt z wanilii lub suszone owoce. Na koniec całość przecedzić przez gazę.

Mleko z orzechów

W przygotowaniu mleka z orzechów nie ma ograniczeń. Można wykorzystać orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, laskowe, bądź orzeszki ziemne. Każdy rodzaj orzechów nada przygotowanemu mleku nietypowy smak i kolor. Mleko z nerkowców jest kremowe, aksamitne i słodkie. Mleko z orzechów włoskich smakuje praktycznie jak orzech włoski, z tym, że możemy wyczuć w nim nutkę goryczy. Wszystkie mleka orzechowe robi się bardzo prosto: wystarczy orzechy zalać wodą na noc, następnie przepłukać je, umieścić w blenderze wraz ze świeżą wodą i zmiksować. Po odcedzeniu cieczy od masy orzechowej, napój można dosłodzić lub doprawić do smaku.

Przygotowując mleko roślinne, możecie sięgnąć również po inne produkty, takie jak ziarna sezamu, słonecznik, mak, ziarna orkiszu czy jęczmień, a nawet kaszę gryczaną. Wystarczy puścić wodze fantazji i zabrać się za kuchenne eksperymenty.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!