Melasa - co warto o niej wiedzieć?

Melasa w jest zdecydowanie mniej popularna od cukru, jednak z powodzeniem może go zastąpić w naszej diecie. Jest równie słodka, przy czym stanowi zdecydowanie zdrowszy wybór, za który nasz organizm z pewnością nam podziękuje.

Melasa - co warto o niej wiedzieć?

Fot. 123RF/Picsel

Czy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych producenci są nadzwyczaj hojni.

Niestety, spożywanie go w dużych ilościach wpływa fatalnie na stan naszego zdrowia. Naukowcy udowodnili, że cukier powoduje problemy z otyłością oraz próchnicą. Dodatkowo, jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Co gorsza, nasz organizm bardzo łatwo uzależnia się od cukru, dlatego też zrezygnowanie ze słodkich posiłków jest takie trudne. Na szczęście w sklepach coraz częściej możemy znaleźć różnego rodzaju zamienniki białego cukru, które choć równie słodkie, są zdecydowanie zdrowsze. Jednym z nich jest melasa.

Melasa to ciemny i bardzo gęsty syrop, który jest efektem ubocznym produkcji cukru. W procesie rafinacji powstają śnieżnobiałe kryształki o znikomej wartości odżywczej oraz ciemna melasa, którą przez długi czas traktowano jako odpad. Okazuje się jednak, iż był to błąd, gdyż to właśnie w tym niepozornym syropie znajdziemy najwięcej witamin oraz minerałów.
Warto wiedzieć, że im melasa jaśniejsza, tym jest ona słodsza i bardziej kaloryczna. Jeśli więc skrupulatnie liczycie kalorie, zdecydujcie się na zakup czarnej melasy.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jakie właściwości ma melasa?

W przeciwieństwie do oczyszczonego w procesie rafinacji cukru, melasa zawiera całkiem sporo składników odżywczych. Są to między innymi cenna witamina B6, kwas foliowy, cholina, niacyna oraz kwas pantotenowy. Ponadto, melasa stanowi również źródło wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu i manganu.

Melasę warto włączyć do codziennej diety ze względu na sporą przeciwutleniaczy, które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz spowalniają procesy starzenia się komórek. Co ciekawe, spośród wszystkich znanych nam substytutów cukru melasa zawiera najwięcej antyoksydantów.

Naukowcy wciąż badają wpływ melasy na nasze zdrowie, jednak już teraz udało im się potwierdzić, iż zawarte w niej substancje poprawiają naszą odporność, pozwalają wyregulować ciśnienie krwi, przyspieszają oczyszczanie organizmu oraz ułatwiają obniżenie poziomu złego cholesteroli. Co więcej, minerały zawarte w melasie wspierają regenerację trzustki oraz pracę układu nerwowego.

Warto pamiętać, że indeks glikemiczny melasy jest zbliżony do IG cukru i w związku z tym nie jest ona zalecana osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2.

Jak stosować melasę?

Melasa jest bardzo uniwersalnym zamiennikiem cukru. Możecie nie tylko słodzić nią kawę i herbatę, ale także wykorzystywać ją do przygotowywania różnego rodzaju i ciast (w tym także tych drożdżowych). Fantastycznie sprawdza się w roli dodatku do drinków, dressingów i sosów. Melasa będzie również ciekawym składnikiem marynat do mięs, które w ten sposób zyskują głęboki, lekko karmelowy posmak.

Nie wiesz do jakich dań dodać melasę? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników!

 

1. Dorsz po arabsku

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Domowa czekolada

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Brownie z kokosem

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Duński chleb żytni

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Wątróbka w melasie

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Potrawka z wieprzowiną

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Sałatka pasterska

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.