Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu.
Fot. 123RF/Picsel
Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu.
Mazurek to ciasto płaskie i niskie, o dużej ilości bakaliowej bądź czekoladowej masy. Stosunkowo łatwo go przyrządzić. Największą jednak jego zaletą jest zdobnictwo - na tym polu kucharze mogą popisywać się bez końca. Dzisiejsze cukiernie prześcigają się w pomysłach: możemy dostać wielobarwny lukier (podstawa mazurka), kandyzowane owoce, marcepanowe figurki, abażury z czekolady. Dawniej "lukrowa sprawa" nie była tak prosta. Kucharki same przygotowywały odpowiednie barwniki, dzięki którym polewa przybierała dany kolor. Dla przykładu, chcąc uzyskać zielony lukier, wyciskano sok z przegotowanych liści szpinaku.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mazurki wyglądaja bardzo efektownie, dlatego też wiele osób sądzi, że trudno je przygotować. Jednak w rzeczywistości są bardzo proste. Przepis Irmy tylko to potwierdza.
2. Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym
Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mazurek kajmakowy, jest jedną z najpopularniejszych wersji tego ciasta. Warto przygotowywać je nie tylko od święta, bo smakuje naprawdę wybornie.
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pomarańcze i migdały to zawsze doskonałe połączenie. Sprawdzi się również w przypadku świątecznego mazurka. Co więcej, te składniki są również doskonałym materiałem do stworzenia bardzo efektowych dekoracji.
4. Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą
Fot. Kocurekw kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każde ciasto z dodatkiem pomarańczy niemal automatycznie staje się naszym ulubionym, dlatego też nie moglibyśmy przejść obojętnie obok takiego mazurka.
5. Mazurek cytrynowo-bazyliowy
Fot. Helixpomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A może chcielibyście przygotować mazurka w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu? Cytryny i bazylia to zaskakujące połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu waszym gościom.
Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Truskawkowe nadzienie do mazurka nie należy do tradycyjnych, jednak warto je przetestować, gdyż jest równie smaczne co czekoladowe lub kajmakowe.