Małopolska kontroluje smak

Sałatka z wędzonym pstrągiem ojcowskim, brunschetta z chlebem prądnickim, kaszanką i jajkiem przepiórczym, tort orzechowy z bryndzą podhalańską i marmoladą jabłkową - tych i wielu innych małopolskich przysmaków będzie można spróbować podczas trzynastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku pod hasłem: „Smak Kontrolowany”. Tegoroczna odsłona imprezy zorganizowana w stylu retro to sentymentalna podróż do czasów PRL- u.

Food trucki i małopolscy producenci regionalnej żywności odwiedzą podczas tegorocznej edycji MFS 5 małopolskich miast: Skawinę (3 września), Chrzanów (9 września), Tarnów (17 września), Kraków (24 września) oraz Nowy Targ (1 października). W każdym z nich znani kucharze, blogerzy i eksperci kulinarni będą zachęcali Małopolan do rozsmakowania się nie tylko w nowoczesnych i zaskakujących w swym połączeniu potrawach , ale także tych robionych tradycyjnymi metodami, które przywołują smaki dzieciństwa, kojarzone z kuchnią domową. Specjały według małopolskich przepisów przygotują dwaj znani i utalentowani kucharze: Michał Henzel - szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w renomowanych restauracjach oraz Rafał Jurkiewicz znany z ciekawych pomysłów na nowe potrawy i połączenia smakowe oraz eksperymentów z kuchnią molekularną. Nad całością kulinarnych przygotowań będzie czuwał Adam Chrząstowski - ambasador wydarzenia, jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce, autorytet w dziedzinie gastronomii, człowiek obdarzony wyjątkowym wyczuciem smaku, główny konsultant kulinarny polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Przewodnikiem po regionalnych smakach i tradycyjnych recepturach będzie z kolei Jacek Szklarek - ekspert żywieniowy, założyciel polskiego Slow Foodu, znawca lokalnych produktów, międzynarodowy juror olejów i oliwy, koneser win i serów owczych z całego świata.

-W tym roku Małopolski Festiwal Smaku przeniesie uczestników w przeszłość. Jesteśmy przekonani, że nowa formuła imprezy zorganizowana w stylu retro przyciągnie zarówno osoby pamiętające czasy PRL-u, jak również ludzi młodych, którzy będą mieli okazję poczuć klimat czasów młodości swoich rodziców i dziadków. Jedno pozostaje niezmienne - wspaniały smak dań przyrządzonych z tradycyjnych małopolskich produktów - mówi Jacek Krupa Marszalek Województwa Małopolskiego.

Już od godziny 12.00 na uczestników festiwalu będzie czekać wiele atrakcji m.in.: zaprojektowana w konwencji PRL-u strefa food trucków, grill serwujący potrawy z regionalnych mięs i wędlin oraz kawiarenka retro w przyczepie campingowej z bogatą ofertą deserów i lemoniad przygotowanych na bazie wód mineralnych z małopolskich źródeł. Miłośnicy regionalnych smaków będą mogli także zrobić zakupy i zabrać do domów pyszne miody, świeże wędliny, chrupiące pieczywo, świeżo tłoczone soki i wiele innych małopolskich specjałów. Nie zabraknie także atrakcji dla tych bardziej aktywnych, którzy nadmiar swojej energii będę mogli zamienić w pyszny i zdrowy koktajl stworzony przy pomocy blenderbike'a. Dzieci także nie będą się nudzić. W specjalnej strefie zabaw poznają gry, w które bawili się ich rodzice, m.in. zagrają w klasy, w gumę, zakręcą hula-hop, porysują po prawdziwej szkolnej, kredowej tablicy i obejrzą kultowe polskie kreskówki.

O dobrą zabawę i zdrową rywalizację na festiwalu zadbają blogerzy kulinarni - autorka bloga „Ostra na słodko", znana z polskiej edycji Master Chefa Sylwia Ładyga oraz dziennikarz związany z magazynem KUKBUK i Radiem Kraków, „Krakowski Makaroniarz" Bartek Kieżun. Zaangażują uczestników do wspólnej zabawy, poprowadzą konkursy kulinarne i pokazy gotowania. Każdy, kto odwiedzi festiwal będzie mógł wziąć udział w rodzinnym karaoke oraz quizach z atrakcyjnymi nagrodami. Pozytywne emocje i wrażenia będzie można uwiecznić na zdjęciach z fotobudki, a na wszystkich spragnionych chwili wytchnienia i relaksu czekać będą hamaki, leżaki i huśtawki. Wieczorem zaplanowano specjalne pokazy plenerowe kultowych produkcji sprzed lat. Na dużym ekranie wyświetlone zostaną: „Poszukiwany, poszukiwana", „Rejs" i „Miś".

Więcej informacji można znaleźć stronie: www.malopolska.pl

 

Sałatka z wędzonym pstrągiem ojcowskim /Fot: Anna Wlezień/

Dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się regionalnymi smakami towarzyszącymi nam podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w zaciszu własnej kuchni, mamy niespodziankę - oryginalny przepis na pyszne muffinki z jabłkami łąckimi i suską sechlońską pochodzący z książki „Małopolska do zjedzenia". Autorami przepisu są Magdalena i Stanisław Romkowie, którzy na co dzień prowadzą bloga kulinarnego „Kuchenne Wariacje".

Muffinki z jabłkami łąckimi i suską sechlońską

MUS Z JABŁEK:
200 g jabłek łąckich
50 g cukru
sok z połówki cytryny

MUFFINKI:
190 g mąki
100 g cukru
100 g przygotowanego musu z jabłek
½ szklanki wody
1/3 szklanki oleju
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody

KREM DO DEKORACJI:
400 ml śmietanki tortowej 36%
30 g cukru pudru
4 suski sechlońskie

Dodatkowo do dekoracji:
fioletowe kryształki cukru.

Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i duś, aż jabłka trochę zmiękną. Powstały mus pozostaw do wystudzenia.

Do miski przesiej mąkę z cynamonem i sodą, dodaj cukier i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj wodę z wystudzonym musem jabłkowym i olejem. Całość przełóż do miski z suchymi składnikami i mieszaj do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nałóż do ¾ wysokości papilotek. Włóż do nagrzanego piekarnika do 175°C i piecz 25 minut.

Po upieczeniu ostudź muffinki. Zrób krem. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojoną suskę sechlońską i ponownie zamieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj, a dodatkowo posyp kryształkami cukru.

Muffinki z jabłkami łąckimi i suską sechlońską /Fot. Magdalena i Stanisław Romkowie/

Więcej małopolskich przepisów z wydawnictwa „Małopolska do zjedzenia"na: www.malopolska.pl/aktualnosci/promocja/malopolska-do-zjedzenia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 597

60 min
8
30 min
3
>60 min
0
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 86

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2