Mak - nie tylko w makowcu

Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach.

Mak - nie tylko w makowcu

123RF/Picsel

Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych.

Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego budulca dla naszych kości i zębów. Jego 2 łyżki to aż 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Mak jest również bogaty w żelazo, odpowiedzialne za magazynowanie i rozprowadzanie tlenu po organizmie, oraz magnez, który zbawiennie wpływa na układ nerwowy. Te małe niebieskie kuleczki są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które pomagają w obniżeniu złego cholesterolu. Do jedzenia maku powinien przekonać również fakt, iż zawiera on mnóstwo witamin: A, C, D, E i B3, a także błonnik. Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci i co ważne podnosi odporność organizmu.

Wśród świątecznych obowiązków warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie domowej masy makowej. Ta kupna może być wypełniona sporą ilością konserwantów, zbędnego cukru i zagęszczaczy. Tymczasem zrobienie jej samodzielnie nie powinno nikomu przysporzyć problemów.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Mak niemielony należy odpowiednio przygotować do tego procesu. Na samym początku starannie płuczemy mak, moczymy przez około dwie godziny i dopiero potem gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy będziemy w stanie rozetrzeć ziarna w palcach.

Grunt to długie i dokładne odcedzenie maku, gdyż masa z dużą ilością wody może sprawić, że z piekarnika wyciągniemy zakalec.

A co jeśli kupiliśmy wcześniej zmielony mak? W tym przypadku cały proces ulega skróceniu. Gotowanie jest znacznie krótsze, powinno trwać około 30 minut, następnie odcedzamy mak. Dla lepszego efektu możemy się posłużyć lnianą ściereczką.

Z tak przygotowanego maku możemy zrobić przepyszną masę do ciast. Wystarczy dodać do niej wybrane ulubione bakalie i orzechy. Dobrym pomysłem będzie również dodanie ziarenek z laski wanilii oraz skórki z różnego rodzaju cytrusów. Tak przygotowana masa będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również zdecydowanie zdrowsza. Możecie być pewni, że nie zaserwujecie swoim bliskim mnóstwa konserwantów, niepotrzebnych wypełniaczy oraz zbędnego cukru.

Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na potrawy z makiem, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!

1. Makowe sakiewki

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ciasto makowe z wiśniami

Fot. Kalina1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Domowa masa makowa

Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Świderki z masą makową

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Odrywane bułeczki z makiem

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto cytrynowe z makiem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Kluski z makiem

Fot. Ekspresjawkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też: Przepis na tradycyjny bigos. Kliknij!