Fot. 123RF/Picsel
Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego pieprzu i soku z cytryny. Z pozoru skład ten nie wydaje się być niebezpiecznym dla naszej sylwetki. Niestety, mamy złą wiadomośc dla wszystkich wielbicieli majonezu - należy on do grupu najbardziej kalorycznych dodatków, gdyż w 1 łyżce znajduje się aż 166 kcal i 18 gramów tłuszczu. Nawet w przypadku majonezu typu "light" różnica jest niewielka. Co więcej, w miejsce tłuszczu, w składzie odchudzonego majonezu pojawiają się różnego rodzaju "wypełniacze", które nie zawsze należą do najzdrowszych. Przyjęło się uważać, że majonez powinno się całkowicie wyeliminować z diety. Owszem, niezaprzeczalnym faktem jest, że należy on do produktów tłustych i tuczących, jednak powinniśmy też nauczyć się docenić jego zalety.
Czy aby na pewno jest niezdrowy?
Oliwa lub olej, które są podstawowym składnikiem tego sosu, to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają ogromny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy. Dzięki tłuszczom roślinnym, jest on także źródłem takich witamin jak K, E, A.
Dodatkowo, spożywany regularnie i w niewielkich ilościach, utrzymuje w dobrym stanie serce oraz nadaje naszej cerze piękny i świeży wygląd. Wykorzystanie do produkcji majonezu prawdziwych żółtek powoduje, że prócz witamin, znajdziemy w nim składniki mineralne takie jak fosfor, potas, żelazo, cynk, siarka, wapń, oraz lecytyna. Połączenie musztardy i soku z cytryny również pozytywnie oddziałuje na nasz organizm. Jeśli jednak zastanawiacie się nad wyborem octu, to wiedzcie, że najlepszym wyborem będzie ocet jabłkowy.
Najlepszy - ten domowy
Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte, oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty, czy ulepszacze smaku. Wbrew pozorom, przygotowanie go w zaciszu własnej kuchni jest proste. Wystarczą jedynie jajka, olej, odrobina musztardy i przyprawy.
Domowy majonez najłatwiej będzie zrobić przy pomocy blendera, jednak wkładając w to nieco więcej wysiłku, można podobny efekt osiągnąc chociażby przy użyciu ręcznej trzepaczki. Wszystkie składniki należy ubijać do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej masy. Należy również pamiętać o tym, aby olej dodawać do jajek stopniowo i bardzo powoli.
Co można zrobić z majonezem?
Sposobów na wykorzystanie majonezu jest mnóstwo. Stanowi on niezastąpiony dodatek do różnego rodzaju sałatek, kanapek i przekąsek. Będzie też idealną bazą do zimnych sosów. Jednak to nie wszystko! Aby jak najlepiej wykorzystać ten składnik, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kucharka-amatorka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Reasonable-Vegan na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Andzela2309 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Sałatka chrzanowo-majonezowa
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Kotleciki w cieście majonezowym
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Rolada w cieście majonezowym
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.