Lukrujemy pierniczki!

Przygotowanie domowego lukru jest bardzo proste i jest zadaniem, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jeśli chcecie mieć pewność, że efekt będzie dokładnie taki, jak sobie zaplanowaliście, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

Lukrujemy pierniczki!

Fot. 123RF/Picsel

W Polsce lukier jest znany conajmniej od XVIII wieku. Chociaż na początku nie cieszył się wielką popularnością, z czasem coraz chętniej ozdabiano nim desery, a nawet wykorzystywano do tworzenia dekoracji stołowych. Wielu cukierników barwiło lukier, aby przygotowywane przez nich ciasta były jeszcze piękniejsze.

Współcześnie, różnego rodzaju lukry i pomady bez trudu znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Zanim jednak włożymy je do koszyka, warto dokładnie przeanalizować ich skład. Może się bowiem okazać, że wraz z niewinnymi, lukrowanymi ciasteczkami zaserwujemy bliskim potężną dawkę konserwantów i substancji chemicznych. Naszą uwagę powinien zwrócić przede wszystkim sprzyjający zatorom żylnym olej palmowy oraz mogący wywoływać alergie i uczulenia sorbinian potasu.

Sprawdźmy również, czy lukier nie jest barwiony koszenilą, która co prawda nie jest substancją szkodliwą, jednak warto wiedzieć, że pozyskuje się ją z ciał pluskwiaków.

Co więcej, kupno gotowego lukru jest zdecydowanie mniej opłacalne niż przygotowanie go samodzielnie. Składniki potrzebne do jego zrobienia są tanie i łatwo dostępne, dlatego nie powinno nam to sprawić żadnego problemu.

Czym różni się lukier od glazury?

Lukier królewski robi się z cukru pudru i białek jaj. Jego konsystencję możemy dostosowywać do naszych potrzeb, dodając do niego więcej lub mniej cukru.. Najczęściej używany jest do wykonywania bardziej precyzyjnych dekoracji oraz sklejania form przestrzennych. Doskonale nadaje się do dekoracji pierniczków i tworzenia koronkowych wzorów, gdyż nie rozlewa się i świetnie zachowuje kształt, a po wyschnięciu staje się bardzo twardy. Ten rodzaj lukru pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie nadworni kucharze wykorzystywali go do ozdabiania królewskich tortów.

Z kolei glazurę (nazywaną czasem pomadą) przygotowuje się go z cukru pudru i wody lub soku z cytryny. Jest najpopularniejszym rodzajem lukru wykorzystywanym w cukiernictwie głównie jako polewa ciast oraz pączków. Idealnie sprawdzi się również, jako baza pod naszą posypkę. Pokrywa desery cienką warstwą, która po wyschnięciu staje się krucha i łamliwa.

Jak zrobić lukier do dekoracji ciast?

Jeśli znamy już teorię, warto przejść do praktyki. Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników, dzięki którym uda wam się wyczarować świąteczne wypieki, mogące równać się z dziełami profesjonalnych cukierników.

 

1. Lukier królewski

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Lukier plastyczny

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

3. Lukier pomarańczowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Najłatwiejszy lukier

Fot. Zuzzia24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Lukier ze spirytusem

Fot. Ikaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Lukier królewski

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pomada wodna

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie