Jak zrobić idealny lukier na pierniki? Przepis, który musisz znać!

Przygotowanie domowego lukru jest bardzo proste i jest zadaniem, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jeśli chcecie mieć pewność, że efekt będzie dokładnie taki, jak sobie zaplanowaliście, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Czy warto kupować gotowy lukier?

- Jak zrobić lukier królewski?

- Jak zrobić prosty lukier?

- Jak przechowywać lukier?

- Sprawdzone przepisy na idealny lukier do pierników

W Polsce lukier jest znany conajmniej od XVIII wieku. Chociaż na początku nie cieszył się wielką popularnością, z czasem coraz chętniej ozdabiano nim desery, a nawet wykorzystywano do tworzenia dekoracji stołowych. Wielu cukierników barwiło lukier, aby przygotowywane przez nich ciasta były jeszcze piękniejsze.

Czy warto kupować gotowy lukier?

Współcześnie, różnego rodzaju lukry i pomady bez trudu znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Zanim jednak włożymy je do koszyka, warto dokładnie przeanalizować ich skład. Może się bowiem okazać, że wraz z niewinnymi, lukrowanymi ciasteczkami zaserwujemy bliskim potężną dawkę konserwantów i substancji chemicznych. Naszą uwagę powinien zwrócić przede wszystkim sprzyjający zatorom żylnym olej palmowy oraz mogący wywoływać alergie i uczulenia sorbinian potasu.

Sprawdźmy również, czy lukier nie jest barwiony koszenilą, która co prawda nie jest substancją szkodliwą, jednak warto wiedzieć, że pozyskuje się ją z ciał pluskwiaków.

Co więcej, kupno gotowego lukru jest zdecydowanie mniej opłacalne niż przygotowanie go samodzielnie. Składniki potrzebne do jego zrobienia są tanie i łatwo dostępne, dlatego nie powinno nam to sprawić żadnego problemu.

Jak zrobić lukier królewski?

Lukier królewski robi się z cukru pudru i białek jaj. Jego konsystencję możemy dostosowywać do naszych potrzeb, dodając do niego więcej lub mniej cukru.. Najczęściej używany jest do wykonywania bardziej precyzyjnych dekoracji oraz sklejania form przestrzennych. Doskonale nadaje się do dekoracji pierniczków i tworzenia koronkowych wzorów, gdyż nie rozlewa się i świetnie zachowuje kształt, a po wyschnięciu staje się bardzo twardy. Ten rodzaj lukru pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie nadworni kucharze wykorzystywali go do ozdabiania królewskich tortów.

Jak zrobić prosty lukier?

Z kolei glazurę (nazywaną czasem pomadą) przygotowuje się go z cukru pudru i wody lub soku z cytryny. Jest najpopularniejszym rodzajem lukru wykorzystywanym w cukiernictwie głównie jako polewa ciast oraz pączków. Idealnie sprawdzi się również, jako baza pod naszą posypkę. Pokrywa desery cienką warstwą, która po wyschnięciu staje się krucha i łamliwa.

Jak przechowywać lukier?

Pamiętaj, że lukier może bardzo szybko wysychać i kruszeć, a w takim wypadku będzie trudno go odratować. Z tego względu lepiej jest go przygotowywać w mniejszych porcjach, które będzie można zużywać na bieżąco. Jeśli jednak zrobiłeś zbyt dużo lukru, możesz przez krótki czas przechować go w szczelnie zamkniętym pojemniku, tak aby dostawało się do niego jak najmniej powietrza. Dobrze sprawdzi się w tej sytuacji niewielki słoiczek lub dokładnie zawinięty worek cukierniczy.

Sprawdzone przepisy na lukier do pierników

Jeśli znamy już teorię, warto przejść do praktyki. Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników, dzięki którym uda wam się wyczarować świąteczne wypieki, mogące równać się z dziełami profesjonalnych cukierników.

 

1. Lukier królewski

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Lukier plastyczny

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Lukier pomarańczowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Najłatwiejszy lukier

Fot. Zuzzia24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Lukier ze spirytusem

Fot. Ikaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Lukier królewski

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pomada wodna

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 90

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1