Kwintesencja lata: ciasto z malinami, sernik z malinami i inne desery

Maliny wspaniale smakują bez żadnych dodatków. Te czerwone, soczyste i słodkie owoce to dary lata, którym wprost nie można się oprzeć. Jednak my dziś zaproponujemy ci kilka ciekawych malinowych przepisów, które z pewnością zechcesz wykorzystać podczas wakacyjnych kulinarnych zmagań. Zapraszamy!

Fot. 123RF/Picsel

Maliny to jedne z najsmaczniejszych owoców, jakie możesz sobie zafundować w lecie. Oprócz tego, że smakują wyśmienicie prosto z łubianki lub krzaka, dają ogromne pole do popisu, ponieważ można je zastosować nie tylko w opcjach deserowych, ale również w połączeniu z mięsem. Dzisiaj jednak skupmy się na pysznych deserach i podwieczorkach, którymi nie pogardzi nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Zdrowie ukryte w malinach

Maliny, oprócz tego, że łechcą twoje podniebienie słodkim smakiem, oferują całą gamę składników, które mają prozdrowotny wpływ na twoje ciało. Nie na darmo wykorzystuje się je często jako składniki syropów na przeziębienie. Co kryje się w malinach?

Przede wszystkim jest to witamina C i E, czyli dwa składniki, które nie tylko wspomagają twój organizm w walce z infekcją, ale również hamują namnażanie się wolnych rodników. Dodatkowo w malinach znajdziesz witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, magnez, żelazo, a nawet potas. Taka bomba składników to ochrona dla twojego układu nerwowego, mózgu, układu pokarmowego, a także układu sercowo-naczyniowego.

Maliny obniżają ciśnienie, łagodzą bóle miesiączkowe, wzmacniają odporność i mają niski indeks glikemiczny. Czego chcieć więcej? Aby cieszyć się wszystkimi ich zaletami, warto spożywać je regularnie. Jak przemycić je do swojej kuchni?

 

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami to jedna z prostszych receptur, jakie można zaserwować bliskim podczas niedzielnego podwieczorka. Jednak wiele osób często się zniechęca, ponieważ ciasto wymaga dłuższego przygotowania i wypiekania. Jak przygotować je, aby zawsze wychodziło?

Najprostsze ciasto malinowe zawiera następujące składniki: jajka, cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, olej i maliny. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, a następnie przesiej mąkę przez sito do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Zmiksuj jajka, a potem dodaj do nich cukier, cukier waniliowy i ponownie miksuj przez ok. 10 minut. Masa powinna być puszysta. Miksując, dodawaj po jednej łyżce wcześniej przygotowanej mąki. Na koniec wzbogać miksturę o odrobinę oleju i delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej do foremki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 40-45 minut. Tak, ciasto z malinami jest aż tak proste! Wolisz więcej dodatków? Czytaj dalej!

Ciasto z malinami i budyniem

Ten deser to prosta wariacja na temat podstawowego ciasta z malinami. Można go przygotować, korzystając z przepisu powyżej, ale wzbogacając go o jedną warstwę budyniu lub upiec kruche ciasto z lekką, budyniową pianką.

Aby przygotować ciasto z malinami i budyniem, wystarczy zrobić klasyczny kruchy spód. Gdy ten nieco się podpiecze, trzeba go trochę ostudzić i posmarować budyniową pianką, którą przygotujesz z białek, drobnego cukru, cukru wanilinowego, budyniu waniliowego i oleju słonecznikowego. Kruche ciasto z warstwą budyniową wystarczy podpiec, a na końcu udekorować świeżymi owocami i cukrem pudrem.

Zobacz przepis na pyszny koktajl z malinami i kiwi:

Ciasto z malinami i mascarpone, a może ciasto czekoladowe z malinami?

Jesteś fanem mascarpone? Wiedz, że to idealny dodatek do ciasta z malinami, które możesz przygotować także w biszkoptowej wersji. Biszkopt wykonuje się z jajek, cukru, mąki tortowej, oleju, szczypty soli i łyżeczki mąki ziemniaczanej dla poprawy konsystencji.

Krem, którym będzie wyłożone ciasto z malinami i mascarpone można stworzyć z serka, cukru pudru, śmietany kremówki, dwóch łyżeczek żelatyny i porcji gorącej wody. Rozpuść żelatynę w wodzie, a następnie zmiksuj pozostałe składniki na gęsty krem. Gdy żelatyna ostygnie, dodaj ją do mikstury. Tak powstały krem wyłóż na wcześniej upieczony biszkopt i udekoruj go malinami, a potem przykryj kolejną częścią biszkoptu i dodatkową warstwą kremu. Ciasto możesz przyozdobić płatkami czekolady i świeżymi owocami.

Lubisz ciasto czekoladowe z malinami? Wystarczy, że do biszkoptu dodasz solidną porcję kakao, a deser szybko zamieni się w pyszny deser dla fanów czekoladowych uniesień.

Malinowa chmurka, czyli delikatny deser dla najmłodszych

Malinowa chmurka to wyśmienita słodka przekąska dla najmłodszych domowników. Tworzą ją: kruchy spód, maliny zatopione w galaretce oraz puszysta śmietanka, która przykryta jest chrupiącą bezą. Deser ten wygląda wprost spektakularnie.

Krem śmietankowy, który użyjesz do tego ciasta, można przygotować ze szczyptą wanilii. W mikserze umieść śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i nasiona tej słodkiej, czarnej przyprawy. Po zmiksowaniu otrzymasz przepyszne nadzienie do malinowej chmurki.

Najtrudniejszym elementem do wykonania będzie wieńcząca ciasto beza. Aby podkręcić jej smak, warto dodać płatki migdałów. Samą bezę przygotowuje się z białek, które ubija się na sztywną pianę. Pianę stopniowo wzbogaca się o cukier, aż stanie się gęsta i błyszcząca. Tak przygotowaną bezę piecze się w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez ok. jedną godzinę. Jeśli beza lekko popęka - nie martw się, bo właśnie taka ma być.

 

Pogoda na Interii sprawdza się! Teraz także w aplikacji. Zainstaluj na Androidzie i nie daj się zaskoczyć pogodzie »

Brownie z malinami dla fanów czekolady

Brownie to deser z dedykacją dla tych, którzy kochają bardzo czekoladowe desery. Słodkie danie nie tylko wspaniale smakuje, ale również apetycznie wygląda - w szczególności, gdy ciemne ciasto jest delikatnie przyprószone cukrem pudrem i udekorowane malinami i miętą.

Brownie z malinami jest raczej proste do przygotowania i wymaga użycia następujących składników: miksu czekolady mlecznej i gorzkiej, jajek, masła, mąki pszennej, malin oraz cukru białego lub brązowego. Brownie piecze się w ok. 160 stopniach z opcją grzania od góry i od dołu - bez termoobiegu.

W małym rondelku rozpuść czekoladę z masłem. Następnie wymieszaj jajka i cukier. Połącz składniki z obu misek, pamiętając o tym, aby wystudzić czekoladę. Po wymieszaniu umieść masę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia - prościej być nie może! Brownie z malinami gotowe.

Tradycyjny deser z twistem - sernik z malinami

Świat dzieli się na tych, którzy sernik kochają i nie mogą bez niego żyć oraz na osoby, które sernika po prostu nie znoszą. Jeżeli tak jak my należysz do tej pierwszej grupy, spróbuj przygotować sernik z lekkim twistem, czyli letni sernik z malinami.

W tym przypadku można użyć malin na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest przygotowanie sernika na zimno i masy na bazie świeżych lub mrożonych malin i mięty. Zastygnięty sernik wystarczy polać takim domowym syropem i zaserwować znajomym - z pewnością zapytają o przepis.

Inną opcją jest dodanie świeżych malin do samego ciasta pod koniec pieczenia lub udekorowanie go owocami po wyjęciu z piekarnika. W tym przypadku ciasto, które przygotujesz, zależy od twoich preferencji - możesz przyrządzić tradycyjny sernik lub pokusić się o upichcenie jego czekoladowej wersji z kakaową kruszonką.

Szybka wersja sernika z malinami to taka, którą przygotowuje się w szklankach. Wymieszaj mascarpone i gęsty jogurt grecki z cukrem pudrem i wlej go do dekoracyjnych naczyń, tworząc warstwy masy i świeżych owoców. Na końcu oprósz taki deser kakao, płatkami gorzkiej lub mlecznej czekolady albo pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi. Prościej się nie da!

Sprawdź przepisy na pyszne wypieki z malinami:

1. Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Clafoutis z malinami

Clafoutis z malinami

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Limonkowo-jogurtowe ciasto z malinami

Limonkowo-jogurtowe ciasto z malinami

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Sernik z malinami

Sernik z malinami

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Szarlotka z malinami

Szarlotka z malinami

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 99

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1