Kwiaty z ogrodu Tomasza - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomasz zaprezentował jurorom przepis na miodownik udekorowany kwiatami.

Biszkopty

  • 12 jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • niecałe 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Marmolada

  • 3 puszki moreli w zalewie
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia
  • opcjonalnie żelatyna

 

Krem miodowy

  • 3 jaja
  • 150 g drobnego cukru
  • 300 g masła
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • skórka starta z 2-3 cytryn
  • opcjonalnie 20-30 ml wódki

 

Poncz

  • 2 saszetki czarnej herbaty
  • miód do smaku
  • sok z jednej cytryny

 

Budowa

  • jadalne kwiaty
  • 100 g żółtej masy cukrowej
  • 100 g czarnej masy cukrowej
  • 100 g białej masy cukrowej

 

Biszkopty
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem. Żółtka spienić mikserem i połączyć z miodem oraz sypkimi produktami. Podzielić na trzy części i każdą upiec w tortownicy o średnicy 20-21 cm. Piec w temperaturze 170°C przez 35-45 minut. Odstawić do ostudzenia.

Marmolada
Morele odsączyć, zblendować i zagotować do uzyskania konsystencji marmolady. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Opcjonalnie można dodać żelatynę.

Krem miodowy
Jaja połączyć z cukrem i ubić w kąpieli wodnej, a następnie schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodać miód akacjowy i gryczany. Masę przełożyć do robota planetarnego i ubić. Powoli dodać przygotowaną masę maślaną. Wrzucić skórkę z cytryny. Opcjonalnie można dolać wódkę.

Poncz
Zaparzyć mocną herbatę, dodać miód i sok z cytryny.

Budowa
Biszkopty przeciąć na pół i nasączyć. Przełożyć kremem oraz marmoladą na przemian, zaczynając od kremu miodowego. Ozdobić kwiatami i pszczółkami z masy cukrowej.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0