Które sery są najzdrowsze?

Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej.

Które sery są najzdrowsze?

Fot. 123RF/Picsel

Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a inne gorzej. Które z nich powinniśmy na stałe włączyć do naszego jadłospisu?

1. Serek wiejski

Każda osoba, która chociaż raz przeglądała jadłospisy polecane przez dietetyków, z pewnością wie, że serek wiejski pojawia się w nich wyjątkowo często. Nie jest to przypadek, gdyż produkt ten jest wyjątkowo zdrowy. Jest to bardzo smaczne źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a po jego zjedzeniu bardzo długo czujemy się najedzeni. Z tego powodu poleca się go również sportowcom.

2. Provolone

Jeżeli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tego dojrzewającego sera, warto rozejrzeć się za nim w sklepie. Jest on nie tylko bardzo smaczny, ale również zawiera w sobie wapń, łatwo przyswajalne białko i witaminę D.

3. Parmezan

Okazuje się, że Włosi dobrze wiedzą, co robią, dodając parmezan do większości dań. Być może jest to jeden z sekretów doskonałego zdrowia osób, żyjących w tamtym regionie? Dzięki długiemu procesowi dojrzewania, w parmezanie znajdziemy bardzo dużo tripeptydów. Naukowcy udowodnili, że ten rodzaj białka wyjątkowo dobrze wpływa na osoby, które borykają się m.in. z nadciśnieniem.

Reklama

4. Ser kozi

Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.

5. Ricotta

Jedząc ten włoski ser, dostarczymy do naszego organizmu nie tylko białko, ale również niezwykle cenny selen, który ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera układ odpornościowy. Ponadto, ricotta zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, zapobiegających wielu poważnym chorobom.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!