Kruche ciasteczka – jak je przygotować i dlaczego są tak smaczne?

Na co dzień i od święta. Idealne do kubka kawy lub herbaty. Chętnie sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak je zrobić, aby wyszły perfekcyjnie?

Kruche ciasteczka – jak je przygotować i dlaczego są tak smaczne?

Fot.123RF/Picsel

Przepisy na kruche ciasteczka są znane od pokoleń. Były przygotowywane przez nasze babcie, ciocie i mamy. Występują w różnych wersjach, kształtach i kolorach. Co je łączy i dlaczego tak chętnie po nie sięgamy?

Reklama

Wspólnym mianownikiem większości receptur na te przepyszne łakocie to z pewnością pięć kluczowych składników, bez których trudno się obejść.

Mąka

Podstawowy element większości ciast. Do kruchych wypieków warto wykorzystać krupczatkę. Można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych marketów lub sklepów spożywczych. Kiedyś bardzo często wykorzystywana przez panie domu, teraz przez większość z nas zapomniana. Czym różni się od innych typów mąki? Jest zdecydowanie bardziej sypka i sucha, przez co nadaje ciasteczkom jeszcze lepszego smaku. Jeśli nie macie krupczatki w swojej kuchni, do ciastek możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną z dodatkiem odrobiny skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej. Nie wolno jednak przesadzać. Zbyt duża ilość skrobi może spowodować, że składniki nie będą chciały się ze sobą połączyć.

Tłuszcz

Nie mniej ważny składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie przepis na kruche ciasteczka. Jeśli zależy wam na tym, aby wasze wypieki były perfekcyjne, warto podczas ich przygotowywania wybrać dobrej jakości masło, które nie tylko nada ciastu kruchości, ale również sprawi, że nabierze ono delikatnego, maślanego posmaku. W przepisach naszych babć zamiast masła często wykorzystywano również smalec, który również świetnie się sprawdza przy tego typu wypiekach.
Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie zastępować tych składników margaryną o niskiej zawartości tłuszczu lub innym tańszym zamiennikiem, który zepsuje waszą pracę i spowoduje, że ciasteczka najprawdopodobniej nie będą nadawały się do jedzenia.

Cukier

Produkt, który nada waszym wypiekom odpowiednią dawkę słodyczy. Jaki typ cukru będzie najlepszy? Przy ciastkach pieczonych w wysokiej temperaturze przez około 10-15 minut cukier w kryształkach może nie zdążyć się rozpuścić, dlatego najlepiej wykorzystać do ich przygotowania cukier puder. Ilość tego składnika możesz dostosować do swoich preferencji. Przy ciasteczkach przekładanych marmoladą, czekoladą lub dekorowanych posypkami i słodkimi ozdobami warto dodać go nieco mniej. Jeśli chcesz przygotować zdrowszą wersję wypieku, możesz go zastąpić np.: ksylitolem w pudrze.

Reklama

Jajka

Składnik ten nie jest obligatoryjny - wszystko zależy od przepisu. Można dodać całe jajka, wyłącznie żółtka lub całkowicie je pominąć. Zbyt duża ilość białek może wpłynąć na twardnienie wypieków dlatego nie wolno przesadzać z tym składnikiem. Co ciekawe, w niektórych recepturach można odnaleźć żółtka z jajek ugotowanych na twardo.

Dodatki

W wybranych przepisach możemy odnaleźć dodatek kwaśnej śmietany 18% lub łyżki zimnej wody albo dobrze schłodzonego mleka. Tego typu produkty warto zastosować w przypadku, kiedy ciasto jest zbyt kruche, bardzo ciężko je zagnieść i istnieje obawa, że wypieki będą za suche. Jeśli zależy wam na tym, aby ciasteczka były bardziej wyrośnięte i lekkie - możecie dodać odrobinę proszku do pieczenia lub sody.
Po zapoznaniu się z najważniejszymi składnikami, potrzebnymi do przygotowania pysznych kruchych ciasteczek możecie przystąpić do działania. Mogą wam w tym pomóc przepisy dodane przez naszych użytkowników:

 

1. Migdałowe herbatniki

Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kruche ciasteczka

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciastka z maszynki

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kwadraciki cynamonowe

Fot. patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Maślane ciasteczka

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kruche ciasteczka kokosowe

Fot. VioletoweKucharzenie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ciasteczka cynamonowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi

Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasteczka imbirowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Kruche ciasteczka z dżemem

Fot. Regina30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Kakaowe ciasteczka z orzechami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.