Krótka historia lodów

Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu.

Fot. 123RF/Picsel


Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw. Pierwszy znany mrożony deser wymyślili właśnie Persowie - nazywał się on faloodeh, a w jego skład wchodził makaron, mączka kukurydziana, woda różana, sok z cytryny i czasem pistacje. Ten deser, o egzotycznym dla nas składzie, przyrządzany jest do dziś w Iranie, Afganistanie, Indiach i Pakistanie i cieszy się dużą popularnością.

 

Lody przekleństwem niewolników

W mrożonych deserach zasmakował też cesarz Neron. Do tego stopnia upodobał sobie lód dosładzany miodem, z dodatkiem orzechów i owoców, że posyłał niewolników w góry, z nakazem dostarczania wielkich brył lodowych.

Powszechnie uważa się, że lody wynaleźli Chińczycy, około 5000 lat p.n.e., a ich recepturę do Europy przywiózł Marco Polo w roku 1295. Chińczycy do lodów dodawali mleko jaków - była to nowość w Europie, gdzie wcześniej spożywano sam lód w połączeniu z miodem i owocami. Włosi, którym Marco Polo udostępnił recepturę, zaczęli wzbogacać deser o śmietanę, cukier, jajka i aromaty, aby móc uzyskać różne smaki. I osiągnęli w tym mistrzostwo - do dziś lody włoskie uchodzą za jedne z najlepszych na świecie.

 

Popularne w Polsce lody włoskie, różnią się nieco od oryginału - nie są aż tak gęste i słodkie, jak w słonecznej Italii, mają charakterystyczny stożkowy wygląd, a serwowane są wprost z automatu. W czasach PRL-u w sklepach pojawił się też deser o nazwie "ciepłe lody" - jest to bardzo słodka masa bezowa podawana w waflowym kubku, wyglądem przypominająca właśnie kręcone, polskie lody włoskie. Deser ten możemy przygotować własnoręcznie w domu lub po prostu kupić w cukierni.

 

Zrób lody w domu

Lody produkowane przemysłowo składają się z mleka, śmietanki, cukru i dodatków smakowych. Gotową mieszankę pasteryzuje się - podgrzana zostaje do temperatury około 85°C , a następnie ochładza do 4°C. Po kilku godzinach wlewa się ją do maszyny, w której jest chłodzona aż do -10°C i jednocześnie intensywnie mieszana - dzięki czemu do lodów dostaje się powietrze i staje się one gładkie i puszyste.

 

A jak zrobić lody metodą domową? Wbrew pozorom nie jest to trudne, choć czasochłonne. Żółtka z cukrem mieszamy w garnuszku włożonym do wrzątku, następne wlewamy zagotowane mleko i cały czas mieszając, studzimy. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i zamrażamy masę. Należy ją kilkakrotnie mieszać w trakcie mrożenia - dzięki temu lody będą miały odpowiednią konsystencję. Podstawowy przepis na lody daje możliwości eksperymentowania ze smakami i dodatkami, dzięki czemu możemy uzyskać oryginalny i pyszny deser.

 

Ponad 600 przepisów na lody domowe. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno " Jajko sadzone "

Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...

Odsłon: 103

60 min
4
15 min
6
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1