Klops z jajkiem

Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe.

Fot. materiały prasowe

Składniki (forma keksówka 32x12 cm):

· 1 kg mięsa mielonego z indyka

· 3 duże marchewki

· 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht

· 2 duże cebule

· 4 ząbki czosnku

· olej Rapso

· 2-3 łyżki suszonego majeranku

· 3 łyżeczki musztardy (np. sarepska, rosyjska)

· 2 jajka surowe

· 5 jajek ugotowanych na twardo

· 2 bułki kajzerki

· sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Marchew obieramy i tarkujemy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wsypujemy cebulę z czosnkiem. Całość podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia się warzyw (mieszamy od czasu do czasu).

3. Dodajemy marchewkę i dusimy około 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

4. Bułki zalewamy zimną wodą i czekamy aż staną się miękkie. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji odciskamy je z wody.

5. Mięso przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni, surowe jajka, bułkę, groszek, musztardę, majeranek, około 1,5 łyżeczki soli oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

6. Keksówkę wysmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy przełóż 1/2 masy, na to wyłóż na całą długość obrane jajka. Całość przykryj resztą masy mięsno-warzywnej. Wyrównaj powierzchnię, posmaruj olejem i piecz w 180°C przez 60 minut.

7. Danie to możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 33

60 min
2
>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5