Kasza jęczmienna - jak ją podać?

Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Fot. 123RF/Picsel

W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten powoli zaczyna się odwracać, a Polacy ponownie zaczynają je doceniać.

Produktem, który wrócił do łask jest między innymi kasza jęczmienna, będąca niegdyś podstawą diety naszych przodków. Jak się okazuje, na wprowadzeniu jej do naszego jadłospisu możemy tylko skorzystać.

Kasza jęczmienna jest cennym źródłem błonnika, który odpowiada za usprawnienie procesu trawienia oraz przedłużenie uczucia sytości. Jedząc produkty bogate w błonnik możemy łatwiej zrzucić zbędne kilogramy oraz zapobiec występowaniu chorób układu pokarmowego.

Warto również pamiętać, że kasza jęczmienna to fantastyczne źródło witamin (w tym cennych witamin z grupy B), kwasu foliowego, cynku, wapnia i manganu. Dzięki temu zapobiega ona powstawaniu żylaków, zatorów żylnych oraz zakrzepów. Włączenie kaszy jęczmiennej do diety może również wspomóc walkę z niedokrwistością, rozkojarzeniem oraz przewlekłym uczuciem zmęczenia.

Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania przekonują, iż kasza jęczmienna wzmacnia swoje właściwości, gdy połączymy ją na przykład z zielonymi warzywami. Jeśli brakuje ci pomysłów na dania z kaszą jęczmienną, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Z pewnością przypadną ci do gustu.

 

1. Kasza jęczmienna z gulaszem

Fot. Newsweek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Kasza jęczmienna z indykiem i warzywami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Fasolka po bretońsku

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Pulpety z kaszą jęczmienną

Fot. Beea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
11
Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1357

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0